Verkkouutiset

Maailman suurin lentotukialus USS Gerald R. Ford ylitti Atlanttia tammikuussa 2024. / U.S. Navy / Nolan Pennington

Uusi tukialus vai 650000 lennokkia? Sodankäynnissä tapahtuu suuri muutos

Mikään valtio ei ole vielä ottanut käyttöön massiivisia, tekoälyn ohjaamia lennokkiparvia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lennokkiteknologian nopea kehitys on heijastunut viime vuosina Ukrainan rintamalle, jossa molemmat osapuolet ovat lisänneet massiivisesti tiedustelu- ja räjähdedroonien tuotantoa.

Tilanteen sanotaan suosivan puolustajaa, sillä lähes kaikki joukkojensiirrot pystytään havaitsemaan hyvissä ajoin. Lähestyviä panssariajoneuvoja ja jopa yksittäisiä sotilaita vastaan lähetetään välittömästi videolinkin kautta ohjattavia FPV-räjähdelennokkeja.

Yhdysvaltain amiraali evp. James Stavridis ja merijalkaväen erikoisjoukoissa toiminut Elliot Ackerman huomauttavat, että halvoilla lennokeilla ja meridrooneilla on tehty viime aikoina tuhoisia iskuja muun muassa Lähi-idän alueella ja Mustallamerellä. Ukrainan räjähdeveneet tuhosivat noin 65 miljoonan euron arvoisen Venäjän laivaston korvetti Ivanovetsin helmikuun alussa.

Lennokkien käyttö sodankäynnin tukena on kuitenkin vasta alkutekijöissään. Teknologinen murros aiheuttaa uusia riskejä myös Yhdysvalloille, jonka uusin lentotukialus USS Gerald R. Ford maksoi 12 miljardia euroa. Kyseessä on historian kallein sota-alus.

– Samalla summalla voisi ostaa 650 000 Shahed-lennokkia. Vain muutaman niistä pitäisi päästä kohteeseensa, jotta tukialus vaurioituisi vakavasti tai mahdollisesti uppoaisi, James Stavridis ja Elliot Ackerman kirjoittavat Wall Street Journal -lehden julkaisemassa esseessä.

Modernit sota-alukset on varustettu ohjus- ja lähitorjuntajärjestelmillä, joten Shahedin kaltaisten lennokkien suorat osumat olisivat melko epätodennäköisiä. Tekoälyn nopea kehitys voi lisätä droonien luomaa uhkaa jo lähitulevaisuudessa.

Tukialuksen kaltaiset kohteet ovat haavoittuvia, jos niitä vastaan isketään satojen edullisten räjähdelennokkien parvilla.

– Lennokit muuttavat sodankäyntiä sitten, kun niitä käytetään tekoälyn ohjaamina parvina. Tämä hetki ei ole vielä käsillä, mutta se on lähestymässä nopeasti. Jos emme varaudu siihen, niin uudet teknologiat voivat laajasti käytettynä muuttaa globaalia voimatasapainoa, Stavridis ja Ackerman varoittavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)