Verkkouutiset

Suojelupoliisi, Supo, Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

USU: Ukrainassa sotii Suomesta lähteneitä äärioikeiston kannattajia

He ovat matkustaneet Suomesta rintamalle vapaaehtoisesti.

– Vaikka Venäjän hyökkäyssota ei ole vetänyt puoleensa merkittävää määrää ääritoimijoita, liittyy yksittäistenkin henkilöiden matkustamiseen potentiaalisia radikalisoitumisuhkia, Supon viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Milla Meretniemi toteaa Uutissuomalaiselle.

Hänen mukaansa konfliktialueella vietetty aika ja taistelukokemus voivat vaikuttaa radikalisoivasti, ja myös traumatisoivat kokemukset on syytä huomioida.

– Voidaan olettaa, että monilla taisteluihin osallistuvilla viholliskuva koventuu. Tietysti myös mahdollinen verkostoituminen sota-alueella operoivien ääritoimijoiden kanssa on huomionarvoista.

Operatiivisista syistä Supo ei kerro, onko sen tiedossa Suomeen Ukrainasta palanneita sotilaita, jotka olisivat radikalisoituneet rintamalla.

Supo pitää todennäköisenä sitä, että myös Ukrainan sota-alueelta leviää laittomia aseita muualle Eurooppaan.

– Ukrainan sota-alueelta leviävät laittomat aseet todennäköisesti kasvattavat ääritoimijoiden väkivaltakyvykkyyttä Euroopassa.

Suojelupoliisi korostaa olevansa kiinnostunut vain niistä Ukrainaan lähteneistä, joiden se tietää kannattavan jotain ääri-ideologiaa tai pyrkivän kartuttamaan taistelukokemusta ja kohottamaan kykyä väkivaltaan.

– Valtaosa lähtijöistä ei siis ole kansallisen turvallisuuden näkökulmasta kiinnostavia, Meretniemi sanoo.

Suojelupoliisi ei lähtökohtaisesti seuraa konfliktialueille Suomesta lähteviä. Supo kuitenkin arvioi, että Suomesta on lähtenyt Ukrainaan sotimaan kymmeniä vapaaehtoisia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS