Verkkouutiset

Suojeluspoliisin entisen päämajan julkisivu osoitteessa Ratakatu 12. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

USU: Tiitisen listaa pyydettiin tutkimuskäyttöön, supo hylkäsi hakemukset

Tietoja ei ole luovutettu tutkimuskäyttöön edes siinä tapauksessa, että yksittäisten henkilöiden nimiä ei julkaistaisi.

Tutkijat eivät ole vuoden 2020 jälkeen hakeneet suojelupoliisilta (supo) lupaa hyödyntää tutkimuksissaan niin kutsuttua Tiitisen listaa, Uutissuomalainen kertoo.

Pyyntöjä on tehty kaikkiaan kolme. Kaksi muuta pyyntöä ovat vuodelta 2018. Tutkijat ovat voineet hakea listaa tutkimuskäyttöön vuodesta 2015.

Yksikään tutkija ei ole saanut supolta lupaa hyödyntää tutkimuksessaan Tiitisen listaa.

– Kaikki listan osalta tehdyt päätökset ovat olleet kielteisiä, supon viestintäasiantuntija Irene Zidan kertoo USU:lle.

Tiitisen listaa koskevat tutkimuslupahakemukset ovat tulleet suomalaisilta, pääasiassa valtio- ja yhteiskuntatieteiden tutkijoilta.

Tutkimuslupia koskevissa päätöksissään supo on katsonut julkisuuslain perusteella, ettei Tiitisen listan tietoja ole voitu luovuttaa tutkimuskäyttöön edes siinä tapauksessa, että yksittäisten henkilöiden nimiä ei julkaistaisi.

Tiitisen listalla tarkoitetaan supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen vuonna 1990 saamaa listaa 18 suomalaisesta, joilla oli kontakti Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin. Lista tulee julkiseksi vuonna 2050.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)