Verkkouutiset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN

USA:n ex-ministeri: Vaikutusvaltaamme Turkkiin liioitellaan

Jim Townsendin mukaan Nato-neuvotteluista voi tulla vaikeat.

Entinen USA:n apulaispuolustusministeri Jim Townsend ennakoi Svenska Dagbladetin haastattelussa kovaa vääntöä Turkin kanssa Suomen ja Ruotsin liittymisestä puolustusliitto Natoon.

Townsend arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on jo ollut yhteydessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğaniin.

– Toivon niin, ja suurlähettiläämme Ankarassa ja Natossa ovat luultavasti jo sanoneet asiasta jotain. Näin diplomatia toimii EU:ssa ja Natossa. Olen varma, että liittolaiset asettavat kätensä Turkin suurlähettiläiden selkien ympärille ja sanovat: ”Kuulkaa, me haluamme tämän tapahtuvan. Jatka pelaamistasi, mutta joskus joudut antamaan periksi”, Townsend kuvaa SvD:lle mahdollisia keskusteluja.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen mahdollisuuksia vaikuttaa Turkkiin kuitenkin liioitellaan.

– Ihmiset uskovat, että USA:lla on erityinen suhde Turkkiin ja erityisesti vaikutustaltaa. Sitä meillä ei ole. Suhteemme Turkin kanssa ei ole enää niin hyvä kuin ennen, hän sanoo.

– Toiseksi, Erdogania ei voi painostaa, koska hän on itsevaltainen ja vähemmän vastaanottavainen painostukselle kuin muut presidentit.

Turkin toimia Townsend pitää ”häikäilemättömänä kiristysyrityksenä”.

– He eivät tunne häpeää. He eivät välitä siitä, mitä ihmiset ajattelevat heistä. Tämä antaa Turkille huonoa julkisuutta, mutta Turkki välittää muita vähemmän negatiivisista otsikoista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS