Yhdysvaltain maavoimien kerrotaan kokeilleen Ukrainassa valmistettuja pitkän kantaman räjähdelennokkeja sekä niin sanottuja drooniohjuksia.
Niillä on moukaroitu viime vuosien aikana öljylaitoksia, lentotukikohtia ja muita kohteita eri puolilla Venäjää. Tiettyjen mallien kantama on jopa yli tuhat kilometriä.
Amerikkalaiset startup-yhtiöt tekevät yhä tiiviimpää yhteistyötä ukrainalaisten valmistajien kanssa. Wall Street Journalin mukaan tavoitteena on kohentaa Yhdysvaltain asevoimien drooniosaamista ja -kalustoa. Lennokit saatiin Ukrainassa sarjatuotantoon rajallisista voimavaroista huolimatta, ja yhtiöt etsivät nyt uusia asiakkaita ja investointeja.
Yhdysvaltain asevoimat kehittää uudenlaisia hyökkäyslennokkeja osana Artemis-hankettaan. Mukana olevien ukrainalaisyhtiöiden nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Yhdysvalloista mukana ovat Auterion- ja Swan-yritykset. Droonien vaatimuksena on kestävyys elektronista häirintää vastaan, matala hintalappu massatuotannon mahdollistamiseksi sekä yli 50 kilometrin kantama.
Laitteet pitää voida laukaista ilmaan nopeasti ja niiden pitää kyetä navigoimaan kohteeseensa matalalla lentokorkeudella. Muokattavaa alustaa on voitava käyttää tarvittaessa tiedusteluun ja vihollisen ilmapuolustuksen kuormittamiseen.
Yhdysvaltain asevoimien innovaatioyksikön mukaan toistaiseksi on käyty läpi yli 160 droonikonseptia useilta eri yhtiöiltä. Suurimmassa osassa mukana oli prototyyppejä, joita kokeiltiin Yhdysvalloissa. Artemis-hankkeen yksityiskohdat on salattu.
LUE MYÖS:
Iskee 700 kilometrin päähän – Ukraina esitteli uuden drooniohjuksen (VU 7.12.2024)