Verkkouutiset

Katalin Novak. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SANDOR PALACE

Unkarin Fidesz-taustainen presidentti eroaa pedofiliaskandaalin vuoksi

Presidentti ja oikeusministeri erosivat armahdettuaan lasten hyväksikäyttäjää auttaneen lastenkodin varajohtajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Unkarin Fidesz-taustainen presidentti Katalin Novak ilmoitti lauantai-iltana eroavansa presidentin tehtävistä maata riipivän lasten hyväksikäyttöskandaalin seurauksena. Asiasta kertoo Politico.

Eron syynä on skandaali, joka sai alkunsa viime vuoden huhtikuussa Novakin armahdettua lukuisia rikollisia. Armahdettujen joukossa oli Bicsken kaupungissa sijainneen lastenkodin varajohtaja, joka oli auttanut salaamaan lastenkodin johtajan lapsiin kohdistunutta hyväksikäyttöä.

Unkarilaisen 444-uutiskanavan mukaan varajohtaja oli tiennyt johtajan seksuaalisesti hyväksikäyttäneen lukuisia lapsia. Hän oli painostanut yhtä hyväksikäytetyistä lapsista sanomaan, että hyväksikäyttöä ei ollut oikeasti tapahtunut ja kiristänyt muita lapsia luopumaan väitteistään.

Novak armahti viime vuonna suuren määrän vankeja juuri ennen paavi Franciskuksen vierailua maahan. Vastaavaa suurta armahdusmäärää ei maassa ole aiemmin nähty.

Presidentti myönsi tehneensä virheen armahtaessaan varajohtajan. Hänen mukaansa hän päätti armahduksesta siinä uskossa, että varajohtaja ei ollut hyväksikäyttänyt hänelle uskottujen lasten haavoittuvuutta.

– Olin väärässä, sillä armahduspäätös ja perustelujen puute synnyttivät epäilyjä siitä, onko meillä nollatoleranssi pedofiliaa kohtaan, Novak kommentoi.

Novak on tunnettu pääministeri Viktor Orbanin vankkana tukijana ja on presidenttikaudellaan puhunut perhearvojen puolesta. Hän toimi aiemmin Orbanin hallituksessa perheministerinä.

Presidentin virka on Unkarissa pitkälti seremoniallinen. Kansalliskokouksen puhemies, fidesziläinen Laszlo Köver, on julistettu virkaatekeväksi presidentiksi siihen asti, että kansalliskokous äänestää uudesta presidentistä.

Novakin lisäksi eroamaan joutuu fidesziläinen oikeusministeri Judit Varga, joka oli allekirjoittanut armahduspäätöksen yhdessä presidentin kanssa. Unkarin laki vaatii armahduksiin hyväksynnän sekä presidentiltä että oikeusministeriltä.

Varga on ollut aiemmin näkyvä hahmo Unkarin politiikassa, ja hänen oli tarkoitus olla Fideszin ykkösehdokas kesän europarlamenttivaaleissa. Yhdessä Novakin kanssa he ovat olleet Unkarin näkyvimmät naispoliitikot.

Varga kertoi lauantaina eroavansa ministerin ja kansanedustajan tehtävistä sekä vetäytyvänsä julkisuudesta.

– Otan poliittisen vastuun teosta, Varga totesi.

Skandaali on synnyttänyt Unkarissa laajaa suuttumusta maata johtavaa Fidesziä kohtaan. Orban onkin yrittänyt reagoida skandaaliin ehdottamalla muutosta perustuslakiin, joka estäisi armahdukset lapsiin kohdistuneista rikoksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)