Verkkouutiset

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Unkari saattaa keskeyttää EU-pakotteet Venäjää vastaan

Ukraina on lisännyt unkarilaisen pankin mustalle listalle.

Péter Szijjártó sanoo, että Unkarin olisi erittäin vaikeaa liittyä EU:n seuraaviin Venäjän vastaisiin pakotteisiin sen jälkeen, kun Ukraina on lisännyt unkarilaisen pankin mustalle listalle, kertoo CNN.

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó kuvaili Ukrainan kansallisen korruptiontorjuntaviraston (NAZK) päätöstä asettaa unkarilainen OTP-pankki sodan kansainvälisten sponsorien luetteloonsa törkeäksi.

Szijjártó totesi, että ”niin kauan kuin OTP pysyy tällä listalla, meidän on erittäin vaikeaa päästä edes neuvotteluihin yhdennestätoista pakotepaketista”, ja että ”meidän on erittäin vaikeaa neuvotella lisäuhrauksia vaativista taloudellisista rajoituksista”.

NAZK totesi aiemmin tässä kuussa antamassaan lausunnossa, että päätös luokitella OTP-pankki kansainväliseksi sodan sponsoriksi johtui pankin johdon asenteesta jatkaa toimintaansa Venäjällä, ja että pankki on tunnustanut niin sanotut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat.

Unkarin ulkoministeri kiisti maanantaina Kiovan väitteet sanomalla, että Unkarin suurimpana pankkina OTP ei ole rikkonut kansainvälisiä lakeja. Hänen mukaansa toiminta on täysin kaikenlaisten odotusten ja lainsäädännön mukaista.

Szijjártó sanoi myös, että pankin asettaminen ”sodan kansainvälisten sponsorien listalle on mahdotonta hyväksyä” ja sen olevan ”skandaali”.

Eräs korkea EU-virkamies sanoi Brysselissä keskiviikkona, että EU:n prioriteetti ”on varmistaa, että voimme tukea Ukrainaa, jotta se voittaisi, ja että aiomme puhua (asiasta) Ukrainalle”.

– Puhumme jäsenvaltioiden kanssa, puhumme tietysti Unkarin kanssa.

Virkamies huomautti, ettei EU:n asia ole päättää, mitä yksityiset pankit tekevät.

– Mutta jälleen kerran, meidän on käsiteltävä kysymystä, joka vaikuttaa ratkaisevasti yhteen ulkopoliittisista päätavoitteistamme, joka on Ukrainan tukeminen. Se vaikuttaa sotilaallista ja taloudellista tukea koskeviin päätöksiimme. Meidän on käsiteltävä sitä, me tulemme käsittelemään sitä, ja voin kertoa teille, että korkea edustaja (Josep Borrell) käsittelee jo sitä, virkamies lisäsi CNN:n mukaan.

Virkamies kertoi myös, että EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta maanantaina Brysselissä. Myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistuu kokoukseen etäyhteydellä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)