Verkkouutiset

Energiayhtiö Uniperin kivihiilivoimala Maasvlakte 3 Rotterdamin satamassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uniper-sopu osoittautui torsoksi – “Saksa pyyhkii suomalaisilla pöytää”

Sanni Grahn-Laasosen mukaan hallituksen pitäisi haastaa Saksan epäreilu linja.

Kokoomus esittää eduskunnassa epäluottamuslausetta hallitukselle epäonnistuneesta Uniper-politiikasta. Asiasta kertoo kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn–Laasonen (kok.) Twitterissä.

– Kesällä, kun Fortumin tytäryhtiön Uniperin tilanne muuttui tukalaksi, kokoomus vaati hallitusta heräämään ja pääministeriä keskeyttämään lomansa puolustamaan suomalaisten veronmaksajien miljardeja. Yhä on vaikea uskoa, että pääministeri hoiti miljardiluokan asiaa tekstiviestillä, Grahn-Laasonen toteaa.

Kansanedustajan mukaan Saksa neuvotteli lujaa ja maksattaa nyt saksalaisten kaasulaskuja suomalaisilla.

– Suomen hallituksen olisi pitänyt korkeimmalla poliittisella voimalla haastaa Saksan valtion epäreilu linja, tarvittaessa myös EU-oikeudessa, ja laittaa peliin koko poliittinen arvovalta.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) johdolla neuvoteltu ”pelastuspaketti” osoittautui Grahn-Laasosen mukaan “torsoksi parissa kuukaudessa”, kun keskeiset kysymykset jäivät auki.

Saksa pyyhkii nyt uusissa neuvotteluissa jälleen suomalaisilla pöytää, Grahn-Laasonen toteaa.

– Missä on pääministeri [Sanna] Marin, kun pitäisi puolustaa omaisuudensuojaa ja suomalaisten miljardeja? Olisi kuvitellut, että jo matkalla Saksaan pelastamaan, mitä pelastettavissa on, Sanni Grahn-Laasonen toteaa.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Saksan hallitus on jo lähes saanut neuvoteltua sopimuksen energiayhtiö Uniperin kansallistamiseksi. Sen mukaan maan hallitus pyrkii tiedottamaan asiasta tämän viikon aikana.

Juttua muokattu 20.9.2022 kello 14.32: Lisätty Bloombergin tieto Uniperin kansallistamisesta. 

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)