Verkkouutiset

Suomen pääkonsulaatti Pietarissa suljetaan. AFP / LEHTIKUVA / OLGA MALTSEVA

Ulkoministeri MT:lle: Suomen ja Venäjän erityissuhde on ohi

Elina Valtonen kertoo, ettei ole pestinsä aikana ollut yhteydessä Venäjän kanssa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että Suomi on siirtynyt lopullisesti uuteen aikakauteen ulkopolitiikkansa suhteen. Mitään erityissuhdetta Venäjään ei enää ole.

– Suomen venäjäpolitiikan määrittää nyt EU- ja Nato-jäsenyys. Suomella ei ole enää kahdenvälistä erityissuhdetta Venäjään, sanoo Valtonen.

Hän kertoo, ettei ole ministeripestinsä aikana ollut kertaakaan yhteydessä Venäjän kanssa. Niin kauan kuin sota jatkuu, ei muutosta ole myöskään odotettavissa.

– Minulla ei ole poliittisella tasolla yhteyksiä Venäjään, ulkoministeri toteaa.

– Jos venäjä lopettaa hyökkäyssotansa Ukrainaan ja alkaa kunnioittamaan kansainvälisiä sopimuksia, niin vasta sitten voimme alkaa rakentamaan jonkinlaista tulevaisuutta, hän jatkaa.

Valtonen toteaa, että pitää kuitenkin virkatason diplomaattisuhteita erittäin tärkeinä käytännön asioiden hoitamisen kannalta. Tämä keskustelukanava halutaan säilyttää, vaikka se eri toimenpiteiden, kuten Pietarin pääkonsulaatin sulkemisen, vuoksi hankaloittuukin.

Hän ei ota kantaa, olisiko vallan vaihtuminen Kremlissä Suomen kannalta hyvä asia. Demokratiakehityksen suhteen hän kuitenkin ilmaisee toiveensa.

– Kovasti toivon, että Venäjän kansa saisi sen vallan, joka sille demokratiassa kuuluisi. Jos venäjän demokratiakehitys lähtisi aidosti käyntiin, niin sitä olisi hienoa tukeakin, Valtonen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)