Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita asemissa Donetskin alueella. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Ukrainan sanotaan ottavan aloitteen sodassa – ”hyökkääjä heikentynyt dramaattisesti”

Venäjän asevoimat siirtää yhä enemmän joukkoja ja kalustoa Itä-Ukrainasta maan eteläosiin.

Ukraina todennäköisesti käyttää hyväkseen strategista aloitetta ja pakottaa Venäjän ryhmittämään joukkojaan uudelleen ja priorisoimaan toimiaan vastatakseen Ukrainan vastahyökkäysoperaatioihin, todetaan The Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon tilannekatsauksessa.

– Venäjän asevoimat siirtää yhä enemmän joukkoja ja kalustoa Itä-Ukrainasta maan eteläosiin Hersonin ja Zaporižžjan alueille. Joukkojen siirrot vaikuttavat hyökkääjän kykyyn vallata Itä-Ukrainassa sijaitsevat Slovjanskin ja Siverskin kaupungit, jotka he näyttävät hylänneen, katsauksessa sanotaan.

Venäläiset myös siirtävät kalustoa – varsinkin tykistöä ja lentokoneita – muualta Ukrainasta miehitetylle Krimin niemimaalle.

– Venäjän joukot vetäytyivät tai keskeyttivät aiemmin hyökkäysoperaationsa koillisessa Harkovan kaupungissa ja Etelä-Ukrainan rintamalla priorisoidakseen idässä Luhanskin alueen valloitusta, mutta he tekivät sen omasta aloitteestaan perustuen komentajien muuttuneisiin prioriteetteihin, katsauksessa todetaan.

ISW:n mukaan hyökkääjä ei tällä hetkellä pysty itse määrittelemään painopisteitä Ukrainan rintamilla.

– Venäjän joukot näyttävät nyt vastaavan uhkaan Ukrainan vastahyökkäyksestä Hersonin alueella sen sijaan, että hyökkääjä valitsisi harkitusti ja itsenäisesti tavoitteita keskittäen operaationsa sinne.

– Ukrainan valmistautuminen Hersonin vastahyökkäykseen ja siihen liittyvät alkuoperaatiot yhdistettynä Venäjän joukkojen dramaattiseen heikkenemiseen näyttävät antavan Ukrainalle mahdollisuuden alkaa ensimmäistä kertaa aktiivisesti muovata sodan kulkua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS