Verkkouutiset

Sodassa tuhoutuneita rakennuksia Ukrainan Mariupolissa. AFP / LEHTIKUVA / STRINGER

Ukrainan kenraali: Näin varaudumme Venäjän liikekannallepanoon

Hyökkääjän uusia joukkoja odotetaan eturintamalle kuuden viikon kuluessa.

Ukrainan asevoimien prikaatikenraali Oleksiy Gromov sanoo Financial Timesille, että Ukraina odottaa venäläisten lisäjoukkojen ilmestyvän eturintamalle seuraavan kuuden viikon kuluessa. Hänen arvionsa mukaan Venäjä suunnittelee vahvistavansa ja lisäävänsä sotilasyksiköitä etenkin Etelä- ja Itä-Ukrainan alueella.

Prikaatikenraalin mukaan hyökkääjä tulee liikekannallepanon myötä lähettämään joukkoja myös alueille, joista Venäjä on joutunut perääntymään Ukrainan vastahyökkäyksen takia. Gromovin mukaan uusien joukkojen lähettäminen olisi hyökkääjän uuden iskun ensimmäinen vaihe. Toisessa vaiheessa Venäjä pyrkisi luomaan uudenlaisia sotilasyksiköitä yhdistämällä tykistö- ja ohjusyksiköitä sekä jalkaväkijoukkoja. Prikaatikenraalin mukaan tämä voi kuitenkin viedä aikaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon viime viikolla. Toisin kuin aluksi annettiin ymmärtää, liikekannallepano koskettaa luultua suurempaa osaa Venäjän väestöstä ja käytännössä kuka tahansa asevelvollisuusikäinen mies voidaan määrätä palvelukseen. FT:n haastattelema länsimainen virkamies arvioi, että Venäjä onnistuu saamaan rintamalle nopeasti vain hyvin heikkolaatuisia lisäjoukkoja, joilla ei ole kunnollista koulutusta. Hänen arvionsa mukaan rintamalle voi olla tulossa myös koulutettuja yksiköitä, mutta niiden kouluttaminen vaatii aikaa.

Tämä johtuu siitä, että nykyään Venäjällä ei ole samanlaista koulutettua reserviä kuin monissa länsimaissa. Käytännössä se tarkoittaa, että palvelukseen voidaan liikekannallepanon aikana määrätä myös henkilöitä, joilla ei ole minkäänlaista sotilaskokemusta.

– Reservin koulutetuin osa on todennäköisesti jo käytetty Ukrainassa, joten jäljellä olevilla on todella huono taisteluvalmius eikä luultavasti edes taistelukokemusta, Venäjän puolustukseen erikoistunut asiantuntija Dimitri Minic Ranskan kansainvälisten suhteiden instituutista arvioi FT:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)