Verkkouutiset

Yhdysvaltalaisia F-16-hävittäjiä. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SAM YEH

Ukrainan hävittäjäpyynnölle tukea USA:ssa

Virkamieslähteen mukaan USA tuskin vastustaa F-16-hävittäjien toimittamista.

Ukrainan toivomus läntisten F-16-hävittäjien saamisesta kerää nyt tukea Yhdysvaltojen puolustushallinnossa, uutisoi Politico. Ukraina on koko sodan aikana toivonut länneltä hävittäjiltä, mutta maan valmistautuessa uuteen vastahyökkäykseen keväällä ovat pyynnöt saaneet uutta puhtia.

Yhdysvalloissa useat puolustushallinnon virkamiehet kannattavat hävittäjien toimittamista Ukrainalle. Lopullista päätöstä ei ole tehty, mutta ukrainalaiset suhtautuvat asian etenemiseen optimisesti, Politico kertoo.

– En usko meidän vastustavan sitä, nimettömänä esiintyvä yhdysvaltalaislähde kommentoi hävittäjien antamista.

Yhdysvallat ei ole myöskään julkisesti torjunut asiaa, mutta päätöksen tekemiseen ja liittolaismaiden hävittäjätoimitusten siunaamiseen saattaa erään lähteen mukaan mennä viikkoja.

Vaikka Ukrainan ilmavoimat ovat olleet koko sodan aikana alakynnessä, on maan ilmatorjunta tehokkaasti evännyt venäläisiltä ilmaherruuden. Nyt pelkona kuitenkin on, että ukrainalaisten ammusten huvetessa venäläiset pääsevät ilmassa niskan päälle. Joukko yhdysvaltalaisia upseereita puhuu nyt sen puolesta, että hävittäjien antaminen olisi ratkaisu ukrainalaisten ongelmaan.

Osa virkamiehistä suhtautuu kuitenkin hävittäjien toimittamiseen varauksella, ainakin tällä hetkellä. Vaikka ukrainalaiset tarvitsevatkin koneita, on perinteisten ilmatorjuntajärjestelmien antaminen nyt tärkeämpää, Pentagonin kriittisemmät äänet perustelevat. Lisäksi hävittäjien toimittaminen paikan päälle voi kestää jopa kuukausia, virkamiehet arvioivat.

Eskalaation uhkaa F-16-hävittäjien-toimittamiseeen tuskin kuitenkaan liittyy, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa arvioidaan Politicolle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS