Verkkouutiset

Termobaaristen kärkien räjähdyksiä Ukrainassa. www.twitter.com/DefenceU

Ukrainalta pysäyttävä video hyökkääjän termobaarisista aseista – ”Tältä näyttää 2000-luvun hirmuisin sota”

Maan puolustusministeriö sanoo tarvitsevansa vastaiskuun uusia raketinheittimiä.

Ukrainan puolustusministeriö on julkaissut Twitterissä videon Venäjän käyttämistä termobaarisista aseista. Videolla nähtävät termobaariset taistelukärjet on ammuttu TOS-1A Solntsepyok -raketinheitinjärjestelmällä.

Termobaariset aseet imevät hapen niitä ympäröivästä ilmasta luodakseen korkealämpöisen räjähdyksen. Ne ovat ASPI-ajatuspajan sotilasasiantuntija Marcus Hellyerin mukaan parhaimmillaan puolustusasemien tuhoamisessa.

– Ne eivät ole laittomia, vaikka niiden vaikutukset voivat olla melko hirvittäviä. Ne luovat käytännössä tyhjiön ja imevät ilman puolustajien keuhkoista, Hellyer kuvailee brittilehti The Guardianille.

TOS-1 järjestelmä puolestaan koostuu raketinheittimestä, jossa on mallista riippuen joko 24 tai 30 kappaletta 220 millimetrin raketteja. Sen alkuperä on Neuvostoliitossa, joka käytti asetta ensimmäistä kertaa Afganistanissa 1980-luvulla.

Viime vuosina järjestelmää on käytetty ainakin Syyrian sisällissodassa sekä Azerbaidžanin ja Armenian välisessä sodassa.

– Venäläinen TOS-1A pommittamassa Ukrainan asemia lähellä Novomykhailivkaa Donetskin alueella. Tältä näyttää 2000-luvun hirmuisin sota, Ukrainan puolustusministeriö kuvailee Twitterissä.

Twiitissään asevoimat sanovat tarvitsevansa vastaiskuun amerikkalaisia M270 MLRS -raketinheittimiä.

– Ukraina on valmis vastaiskuun. Siihen tarvitsemme Naton käyttämiä MLRS-järjestelmiä. Välittömästi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS