Verkkouutiset

Ukrainalaistankki harjoituksessa Tshernihivissä. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Ukraina lähti vastahyökkäykseen, vaikka se ei ollut valmis – Nämä ovat sodan seuraavat kysymykset

Puolalaisten asiantuntijoiden analyysin mukaan nykyisen kaltainen taistelu jatkuu rintamalla myös tulevina kuukausina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan vastahyökkäys ei ole elokuun loppuun mennessä saavuttanut operatiivisia tai varsinkaan startegisia tavoitteita, joita sille alun perin asetettiin, puolustusalaan erikoistuneen puolalaisen Rochan Consulting -analyysipalvelun arviossa sanotaan.

Laajassa avointen lähteiden tietoihin ja ukrainalaisten kanssa käytyihin keskusteluihin perustuvassa analyysissä käydään läpi Ukrainan vastahyökkäyksen etenemistä.

Rochan Consultingin asiantuntijoiden mukaan Ukraina lähti vastahyökkäykseen, vaikka se ei vielä ollut siihen valmis.

– Ymmärrämme kuitenkin hyökkäykseen lähtemisen poliittisen tarpeellisuuden yhdistettynä Venäjän pyrkimyksiin vahvistaa asemia etelässä. Edistyminen ensimmäisen kolmen kuukauden aikana olisi kuitenkin vaatinut enemmän valmisteluja, analyysissä todetaan.

Verkkouutisille on kerrottu ukrainalaislähteistä vastaavaa kesän aikana. Liian varhain aloitettua hyökkäystä on kuvailtu poliittiseksi pakoksi.

Rochan Consultingin raportti tunnistaa useita haasteita Ukrainan vastahyökkäyksessä.

Asiantuntijoiden mukaan joukkojen komentamisessa on ollut ongelmia, jotka ovat estäneet kompaniaa suurempien joukkojen käytön hyökkäysoperaatiossa. Ukrainalaisten kerrotaankin turvautuvan lähinnä verrattain pienien jalkaväen yksiköiden hyökkäyksiin suurien joukkojen käytön sijasta. Tämän taas sanotaan hidastaneen merkittävästi ukrainalaisten etenemistä.

Tiedustelussa ja tulenjohdossa kerrotaan lisäksi olleen puutteita, joiden johdosta ukrainalaiset eivät ole pystyneet iskemään tehokkaasti Venäjän logistiikkaan sen linjojen takana. Puutteet ovat vaikeuttaneet myös Venäjän miinakenttien havaitsemista.

Viimeisenä haasteena mainitaan julkisuudessakin paljon esillä olleet ukrainalaisten vaikeudet Venäjän miinoitteiden, tykistön ja panssarintorjunnan kanssa sekä pula pioneereista, ilmapuolustuksesta ja elektronisen sodankäynnin kalustosta, jotka mahdollistaisivat Ukrainan taistelujoukkojen suojaamisen hyökkäyksissä. Ukrainalla on raportin mukaan ollut myös vaikeuksia haastaa Venäjän ilmaylivoimaa etulinjassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi turvallisuuskeskustelussa Kiovassa.
Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP / LEHTIKUVA

– Näiden heikkouksien johdosta Ukraina ei ole kyennyt käyttämään panssarijoukkoja yhtenäisinä taisteluyksikköinä vaan joutunut hajauttamaan niitä, raportissa muun muassa todetaan.

Ukrainan hyökkäysoperaatiot ovat raportin mukaan keskittyneet Orihivin eteläpuolelle ja tavoitteena on ollut saavuttaa Tokmak. Muualla ukrainalaisten toiminnan sanotaan keskittyneen lähinnä Venäjän joukkojen sitomiseen.

Raportissa esitetään kaksi olennaista kysymystä, jotka määrittävät sodan suuntaa lähiaikoina. Tutkijoiden mukaan on olennaista, onko ukrainalla riittävästi taistelukykyä lisätä tai ainakin säilyttää nykyinen taistelutoiminnan tempo vielä tulevina kuukausina. Toiseksi kysymykseksi raportissa nostetaan se, voiko Venäjä koota riittävästi joukkoja aloittaakseen oman hyökkäyksensä Itä-Ukrainan Luhanskista.

Ukrainan joukkojen on kerrottu saavuttaneen viime aikoina menestystä Zaporizzjan alueen länsipuolella. Joidenkin arvioiden mukaan Ukraina olisi jo läpäissyt Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan. Miinoitteiden ja muiden esteiden on arvioitu olevan sen takana merkittävästi ensimmäistä linjaa heikompia.

Venäjällä on taas arvioitu olevan pulaa reserveistä ja tykistönammuksista. Tämä voi olla eräs syy siihen, etteivät venäläiset ole tiettävästi pystyneet toteuttamaan alueella taistelutapansa mukaisia vastaiskuja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)