Verkkouutiset

Kotimaisen työvoiman tarjonta pienenee. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Työvoiman houkutteleminen edellyttää myös meiltä joustoa”

Pia Pakarisen mukaan palveluita englanniksi tarvitaan, koska Suomen työikäisten määrä vähenee jyrkästi.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen katsoo englanninkielisten palvelujen olevan tarpeellisia työvoiman saamiseksi Suomeen.

Pakarinen ottaa kantaa asiaan Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa. Hän viittaa kirjoituksessa Kansalliskielibarometri-tutkimukseen, jonka mukaan valtaosa suomalaisista vastustaa englannin kielen suosimista esimerkiksi palveluissa tai työelämässä.

Pakarisen mukaan kotimaisen työvoiman tarjonta on ”jyrkästi vähenevä”.

– Vuoteen 2040 mennessä meillä voi olla jopa 100 000 työikäistä vähemmän. Ravintola- ja majoitusala, kiinteistöpalvelut, liikenne, rakentaminen, sote-palvelut – ulkomaisen työvoiman osuus on suuri näillä aloilla jo nyt.

Pakarinen katsoo ulkomaisen työvoiman olevan kipeästi tarvittua ja englanninkielisten palvelujen houkuttelevan osaajia Suomeen.

– Jokainen tulija haluaa ennen muuttoaan varmistaa, että selviytyy – tarvittaessa perheineen – uudessa maassa, Pakarinen sanoo.

– On tärkeää, että he myös jäävät tänne. Heidän pitkäaikaisen viihtymisensä takaamiseksi on tietenkin panostettava heidän suomen kielen taitojensa kartuttamiseen. Mutta ensin on aloitettava englannin kielellä.

Pakarinen huomauttaa, että suuri osa suomalaisista on tottunut tilaamaan ruokaa vieraalla kielellä ulkomailla ja katsoo, että sen tulisi onnistua myös Suomessa.

– Kieleen liittyvät ongelmat ratkeavat pikavauhtia käännöstekniikan kehittyessä. Sitä odottaessamme selviytynemme jonkin aikaa epämukavuusalueellakin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)