Verkkouutiset

Perusmuotoiset SD-lähetykset loppuvat ensi vuoden aikana. PIXABAY

Tv-lähetyksiin suuri muutos – varmista laitteesi toimivuus

Myös kesämökin vastaanottimen ajantasaisuus kannattaa selvittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, joka tarkoittaa sitä, että vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Digita muistuttaa asiasta tiedotteessa.

Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän 2025 aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. HD-siirtymä lisää antenni-tv:n teräväpiirtotarjontaa. Myös vapaa-ajan asunnoissa ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa tänä kesänä vastaanottimen ajantasaisuus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mikäli mökillä katsotaan jo nyt Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos mökillä on käytössä nykyaikainen toimiva UHF-antenni, joka kattaa kanavat 21–48, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, ei ole todennäköisesti tarvetta vaihtaa myöskään antennia. Joskus tarvitaan lisäksi mastovahvistin.

Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmä on ajantasainen, tulee todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Tällöin kannattaa varmistaa, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. Useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta voit tarkistaa tarkemmat mallikohtaiset tiedot sivulta testatutlaitteet.fi.

– Saamme paljon yhteydenottoja mökkiläisiltä tv-näkyvyyteen liittyen. Yleisimmin kysymykset liittyvät parhaan vastaanottosuunnan selvittämiseen, antennin kunnostukseen tai sen hankintaan. Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät sinänsä poikkea toisistaan, vaikka usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavammat. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen, kertoo Digitan Broadcast-palveluista vastaava johtaja Tom Jungell.

– Korostamme aina, että antenniasioissa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, eikä turvallisuudesta tule missään tapauksessa tinkiä, jatkaa Jungell.

Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajanasuntoa ja mökkiä. Suurin osa kesämökkiläisistä vastaanottaa tv-signaalin maanpäällisen antenniverkon kautta. Antenni-tv-verkko kattaa 99,9 prosenttia Manner-Suomesta ja sen peittoalue on suunniteltu kattamaan vakituiset asunnot, mutta maanlaajuisuutensa ansiosta vastaanotto onnistuu pääsääntöisesti myös kesämökeillä.

HD-siirtymä toteutetaan yhteistyössä tv-toimialan ja Traficomin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)