Verkkouutiset

Rakennustyömaa Vantaan Myyrmäessä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Laskisiko saatavuusharkinnan poisto palkkoja?

Laboren mukaan työperäinen maahanmuutto puolestaan lisääntyisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Laboren tuoreen tutkimuksen mukaan ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan poisto saattaisi vaikuttaa negatiivisesti erityisesti tiettyjen työntekijäryhmien, kuten matalapalkka-aloilla ja palveluammateissa työskentelevien, sekä ikääntyvien työntekijöiden palkkakehitykseen.

Tutkimuslaitos kertoo asiasta tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Työperäinen maahanmuutto puolestaan lisääntyisi Laboren mukaan saatavuusharkinnan poiston myötä.

Tutkimuksessa havaittiin, että saatavuusharkinnan poistaminen johtaa ulkomaalaisten työntekijöiden määrän kasvuun niissä poikkeusammateissa, joissa harkinta poistetaan.

Tämä vaikutus syntyy pääasiassa Suomessa jo asuvista ulkomaalaisista henkilöistä. Keskipitkän aikavälin vaikutus Suomessa syntyneiden työntekijöiden keskimääräisiin vuosituloihin on Laboren mukaan -647 euroa (noin 2 prosenttia) ammatti-aluetasolla ja -1 121 euroa (noin 4 prosenttia) yksilötasolla.

Vaikutukset ovat suurimpia matalapalkkaisilla aloilla, palveluammateissa sekä ikääntyvillä työntekijöillä.

– Tutkimuksemme tulokset viittaavat siihen, että saatavuusharkinnan poistolla voi lisätä työperäistä maahanmuuttoa jonkin verran. Tulokset kuitenkin antavat viitteitä, että saatavuusharkinnan poiston vaikutus palkkakehitykseen saattaisi olla negatiivinen joillekin työntekijäryhmille, erityisesti työtuntien vähenemisen kautta, summaavat Laboren tutkijat Ohto Kanninen, Hannu Karhunen, Sanni Kiviholma ja Jeremias Nieminen tiedotteessa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)