Verkkouutiset

Savu nousee räjähdyksen jälkeen Itä-Ukrainan Soledarissa. LEHTIKUVA / AFP Aris Messinis

Tutkijalta varoitus: Venäjän tappiosta on liian varhaista riemuita

Sodan vaikeimmat vaiheet ovat arvostetun brittitutkijan mukaan todennäköisesti vielä edessäpäin.

Ukrainan asevoimien venäläisjoukoille viime kuukausien aikana tuottamat raskaat tappiot ovat nostattaneet ymmärrettävää innostusta Ukrainan tukijoiden keskuudessa eri puolilla maailmaa.

– Totuus on kuitenkin se, että Ukrainalla on vielä pitkä tie kuljettavanaan ennen kuin se voi saavuttaa minkäänlaista hyväksyttävää lopputulosta tässä sodassa. Mitä lähempänä voittoa se näyttää olevan, sitä vaikeammaksi se käy, nimekäs brittiläinen turvallisuuspolitiikan tutkija Keir Giles toteaa The Guardian -lehdessä.

– Kyse ei ole vain Venäjän kontrolloimista laajoista alueista, joilla Ukrainan on yhä taisteltava lievittääkseen julman sotilaallisen miehityksen alla elävien kansalaistensa kärsimyksiä. Tilanteeseen vaikuttavat myös sodan poliittiset ja taloudelliset ulottuvuudet, jotka ovat usein jääneet Venäjän aiheuttamien sotilaallisten katastrofien yksityiskohtien varjoon, hän toteaa.

– Paljon on puhuttu siitä, kuka rahoittaa Ukrainan jälleenrakentamisen, kun sota on ohi. On kuitenkin myös kiireellisempi kysymys: miten Ukrainan elintärkeä rooli maailman ruokahuollossa kyetään säilyttämään?

Orjuuttamisen kaiku

Presidentti Volodymyr Zelenskyin hallintoa painostetaan Keir Gilesin mukaan jo nyt tekemään myönnytyksiä Kremlille, jotta sota saataisiin päättymään. Paine todennäköisesti vain lisääntyy, kun sodan laajemmat taloudelliset vaikutukset alkavat realisoitua, ja jos puolustajan joukot jatkavat etenemistään Krimille.

– Tämä ei kuitenkaan kelpaa perusteeksi ehdotuksille, joiden mukaan Ukrainan pitäisi luovuttaa hyökkääjälle osa alueestaan Vladimir Putinin mielenrauhan takaamiseksi, Giles painottaa.

Vaikka Ukrainan puolustustaistelu on ollut toistaiseksi menestyksekästä, olisi hänen mukaansa virhe luottaa sen jatkuvan yhtä voitokkaana loputtomiin.

– Putin on jo kumonnut ennusteet, joiden mukaan hän olisi pyrkinyt päättämään sodan Venäjän voitonpäivään mennessä, eikä pitäisi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että sodan jatkuessa Venäjä onnistuu lopulta käyttämään jäljellä olevia sotilaallisia resurssejaan ja miesvoimaansa nykyistä mielekkäämmin, hän sanoo.

Hyökkääjän työntäminen ulos Ukrainan alueelta ei Gilesin mielestä edes ole vaikein niistä haasteista, joihin Zelenskyin hallinnon on pystyttävä vastaamaan.

– Venäjän omien laskelmien mukaan yli miljoona ukrainalaista on siirretty Venäjän syrjäseuduille. Tämä edustaa pöyristyttävää kaikua 1900-luvun väestönsiirto-ohjelmista, jolloin ”karkotus” oli siloteltu kiertoilmaus orjuuttamiselle, hän toteaa.

– Sota ei ole Ukrainan näkökulmasta ohi ennen kuin se on saanut kansansa takaisin. Moni jää hyvin todennäköisesti Venäjän panttivangiksi silloinkin, kun taistelut ovat näennäisesti ohi, samaan tapaan kuin kymmeniätuhansia brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia sotavankeja pidettiin Moskovan pelinappuloina kauan toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, hän muistuttaa.

Tämä asetelma tekee hänen mielestään välttämättömäksi varmistaa, että Putinille ei jää muuta mahdollisuutta kuin ymmärtää, että hyökkäys Ukrainaan on ollut äärimmäinen strateginen virhe.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS