Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoiden käyttämiä polkupyöriä Raja-Joosepin rajanylityspaikalla Inarissa 27. 11. 2023. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tutkija Ylellä: Tämän vuoksi Venäjä aloitti operaationsa rajalla

Ulkopoliittisen instituutin Henri Vanhasen mukaan kyse on jälkijättöisestä kostosta liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen.

Venäjä aloitti marraskun puolivälisssä välineellistettyyn maahantuloon perustuvan hybridioperaation Suomen itärajalla. Itärajan yli on tullut tähän mennessä elokuusta alkaen 1022 turvapaikanhakijaa, joista 913 tuli marraskuussa.

Suomi sulki itärajan kokonaan 29.11. vastauksena Venäjän toimiin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen arvioi Ylen haastattelussa, että kyse on jälkijättöisestä kostosta liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Venäjä on yksinkertaisesti ollut aiemmin huomionsa puolelta todella pahasti kiinni Ukrainan sodassa, jolloin sillä ei ole varsinaisesti ollut riittävää kykyä horjuttaa Suomea, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan Venäjä tulee haastamaan Suomea jatkuvasti erilaisin hybridivaikuttamisen keinoin. Toimet voivat kohdistua esimerkiksi infrastruktuuriin tai itärajaan.

Tutkija arvio, että Venäjä pyrkii varustautumaan uudelleen ja rakentamaan suorituskykynsä takaisin myös Pohjois-Euroopassa.

Vanhanen pitää itärajan hybridivaikuttamista jonkinlaisena tiedusteluoperaationa, jossa testataan Suomen reagointia ja katsotaan, millaisia heikkouksia Suomella on, joita Venäjä voisi hyödyntää.

Itärajan tapahtumat ovat toisinto talvesta 2015–2016, jolloin Venäjä teki vastaavan hybridioperaation itärajalla. Tulijoita oli tuolloin yhteensä 1790.

Vanhasen mukaan talvi tarjoaa tällaiselle operaatiolle otolliset olosuhteet.

– Kylmä sää luo moraalisen paineen ja vastuun turvapaikanhakijoista Suomelle, Vanhanen toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)