Arizonan yliopiston biologi Michael Worobey varoittaa CNN:n haastattelussa, että koronarokote ei välttämättä tehoa Isossa-Britanniassa havaittua uutta koronavirusmutaatiota vastaan.
Kliinisten tutkimusten mukaan Pfizeri, BioNTechin ja Modernan rokoteilla on yli 90-prosenttinen teho koronavirusta vastaan. Nämä tutkimukset tehtiin kuitenkin ennen Isossa-Britanniassa havaitun koronamutaation leviämistä.
Fred Hutchinsonin syöpätutkimuskeskuksen apulaisprofessori Trevor Bedford arvioi CNN:lle, että mutaatio laskee koronarokotteen tehokkuutta 80 tai 85 prosenttiin.
– Sillä olisi pieni vaikutus, mutta ei merkittävä, Bedford sanoo.
Terveysviranomaiset ovat vähätelleet mahdollisuutta, että rokote ei tehoaisi uutta mutaatiota vastaan. Worobey ja muut tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että siihen on olemassa mahdollisuus. Siksi tutkijoiden mukaan on tärkeää, että kaikki koronaviruksen mutaatiot tutkitaan.
Pfizer ja Moderna testaavat rokotetta sen selvittämiseksi, tehoaako se uuteen virusmutaatioon. BioNTechin toimitusjohtaja Ugur Sahin sanoo CNN:lle, ettei usko uuden mutaation aiheuttavan ongelmaa rokotuksille. Jos näin kuitenkin tapahtuu, hänen mukaansa rokotetta voidaan päivittää.
– Meidän ei pidä unohtaa, että meillä on mahdollisuus säätää rokote täsmälleen uuden virusmutaation mukaiseksi jos sitä tarvitaan. Mutta en usko, että sille on tarvetta, Sahin sanoo.