Verkkouutiset

Pääministeri Viktor Orban Unkarin parlamentissa. AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

Tutkija MTV:lle: Unkari tekee palvelusta Recep Tayyip Erdoganille

Turkki ei jäisi viimeiseksi ratifioijaksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhasen mukaan Viktor Orbanin johtama Unkari on tekemässä palveluksen Recep Tayyip Erdoganin Turkille. Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessissa Turkki ei halua jäädä viimeiseksi. Tässä Unkari näyttäisi olevan valmis auttamaan. Vanhasta aiheesta haastatteli MTV.

Unkarin parlamentin oli määrä äänestää Ruotsin jäsenyydestä huomenna maanantaina. Mediaraporttien mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että Orbanin hallitseva Fidesz-puolue ja tukipuolue KDNP ovat jäämässä pois kyseisestä istunnosta. Boikotti vie päätösvallan mennessään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ei se varsinaisesti yllätys ole. Kuvio on ollut sellainen, että ensin liikkuu Turkki ja sitten Unkari sen perässä. Tällä hetkellä emme näe mitään sellaisia merkkejä Turkin suunnasta, vaikka aikaisemmin Naton huippukokouksessa Turkki ilmoitti, että suhtautuu nyt positiivisemmin Naton jäsenyyteen, Henri Vanhanen kertoo.

Tutkija arvioi, että Orban haluaa helpottaa Erdoganin ja Turkin asemaa palveluksella. Suomen ratifiointiprosessissa Turkki oli viimeinen. Ruotsin kohdalla se ei halua kokea samanlaista painetta. Tässä Unkarin on mahdollista olla avuksi.

– Tähän dynamiikkaan liittyy ennen kaikkea Turkin tilanne ja milloin Turkki haluaa lopulta Ruotsin jäsenyyttä edistää. Tiedämme, että Turkki on vedonnut näihin Koraanin poltto-tapauksiin, jotka ovat hidasteena tai esteenä sille, että Ruotsi olisi vielä Nato-kelpoinen maa.

Vanhasen mukaan kyse ei ole Turkin tai Unkarin vastustuksesta Naton laajenemiselle, vaan kansallisten etujen saavuttamisesta ja ”poliittisesta optiikasta ja teatterista.”

Vaikka Ruotsin jäsenyys saattaakin vielä hieman venyä, hän ei usko tilanteen jatkuvan kovinkaan pitkään. Riskinä on, että suuret Nato-maat ja etenkin Yhdysvallat saattaisi närkästyä tilanteeseen.

– Pitäisin hyvin todennäköisenä, että Ruotsi on Naton jäsen tämän vuoden loppuun mennessä.
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)