Yksittäisen työntekijän ei kannata ottaa muutosneuvotteluja henkilökohtaisesti. PIXABAY

Tulivatko työpaikallesi muutosneuvottelut? Älä tee ainakaan tätä virhettä

Ikävää tilannetta ei kannata vaikeuttaa entisestään.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiristyneessä taloustilanteessa useat työpaikat ovat ilmoittaneet muutosneuvotteluista. Monesti taustalla on tarve sopeuttaa yrityksen taloutta, mikä näkyy myös toimintojen supistamisena ja sitä kautta työntekijöiden irtisanomisina.

Tavalliselle työntekijälle tilanne voi konkretisoitua vasta siinä vaiheessa, kun oma työnantaja ilmoittaa neuvotteluista ja irtisanomistarpeista. Tilanne voi herättää työntekijässä voimakasta huolta, sillä pahimmassa tapauksessa neuvottelut voivat johtaa oman työpaikan menetykseen.

Työnhakusivusto Duunitorin johtava konsultti Lauri Vaisto suosittelee suhtautumaan tilanteeseen rauhallisesti.

– Kannattaa muistaa, että muutosneuvottelut eivät automaattisesti tarkoita irtisanomisia. Ne eivät myöskään tarkoita sitä, että toimet kohdistuisivat juuri sinuun yksilönä. Muutosneuvotteluissa työnantaja ja henkilöstön edustajat käyvät läpi vaihtoehtoja, joilla sopeudutaan muuttuneisiin olosuhteisiin. Niiden tavoitteena ei ole kohdistaa toimenpiteitä yksilöihin henkilökohtaisista syistä, Vaisto kertoo Verkkouutisille.

Yksittäisen työntekijän vaikutusmahdollisuudet muutosneuvotteluiden kulkuun ovat vähäisiä. Siksi onkin erityisen tärkeää, että työntekijä pyrkii ottamaan tilanteessa rauhallisesti, keskittymään työtehtäviinsä ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan.

– Arjen rutiinien ylläpitäminen auttaa hallitsemaan epävarmuutta. Säännöllinen liikunta, riittävä uni ja läheisten kanssa keskustelu voivat tuoda selkeyttä tilanteeseen, Vaisto vinkkaa.

Muutosneuvottelut ovat aina erilaisia ja niiden sisältö riippuu pitkälti työpaikasta.

– Muutosneuvottelut vaikuttavat eri aloilla eri tavoin. Esimerkiksi terveydenhuollossa työn arki ja potilaiden hoidon tarve jatkuvat, mutta työn organisointiin voi tulla muutoksia. Toisaalta esimerkiksi liiketoiminnan kehitystehtävissä epävarmuus voi näkyä enemmän strategisten suunnitelmien ja projektien etenemisessä, Vaisto pohtii.

Työntekijän kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja suoriutua töistään mahdollisimman hyvin. PIXABAY
Kiukuttele ei auta

On olemassa myös tiettyjä virheitä, joita työntekijän ei kannattaisi tehdä muutosneuvottelujen aikana. Ensimmäiseksi Vaisto suosittelee työntekijää huolehtimaan hyvinvoinnistaan ja siitä, etteivät muutosneuvottelut pääsisi vaikuttamaan elämään kohtuuttoman paljon.

– Jos neuvotteluiden aikana tuntee huolta, pelkoa tai riittämättömyyttä, niistä asioista olisi hyvä puhua. Suuri virhe on jäädä hautomaan tällaisia tuntemuksia yksinään. Jos on tarve puhua asioista, kannattaa löytää itselleen keskustelukumppani jostain, Vaisto neuvoo.

Muutosneuvottelut voivat herättää myös kielteisiä tuntemuksia työnantajaa ja työnantajan edustajia kohtaan. Työnantajalle kiukuttelu tai muutosneuvotteluista valittaminen eivät kuitenkaan helpota tilannetta millään tavalla.

– Muutosneuvottelut eivät ole henkilökohtaisia vaan ne käydään työnantajan ja työntekijöiden edustajien välillä. Siksi on hyvä muistaa, että neuvottelut eivät kohdistu sinuun eikä se hyödytä mitään, jos otat asian henkilökohtaisesti. Asiasta ei kannata tehdä osapuolille yhtään sen ikävämpää kuin se jo valmiiksi on, Vaisto huomauttaa.

Mikäli työntekijä ottaa muutosneuvottelut hirveän henkilökohtaisesti ja alkaa käyttäytyä sen vuoksi työpaikalla asiattomasti työnantajaansa kohtaan, voiko hän omalla toiminnallaan jopa varmistaa sen, että päätyy itse irtisanottavien työntekijöiden joukkoon?

Vaiston arvion mukaan näin ei ainakaan suoraan pitäisi käydä.

– Muutosneuvotteluissa työnantaja ja työntekijöiden edustajat käsittelevät organisaation tilannetta, eikä yksittäisen työntekijän käytös suoraan vaikuta neuvottelujen lopputulokseen. Kuitenkin pitkäaikainen asiattomaksi koettu käytös voi vaikuttaa työnantajan arvioihin henkilöstön jatkomahdollisuuksista.

Vaikka muutosneuvotteluista kiukuttelu ei johtaisikaan työpaikan menettämiseen, ei se ole suositeltavaa.

– Ei siitä ainakaan hyötyäkään ole, Vaisto toteaa.

Muutosneuvottelut voivat herättää työntekijässä ahdistusta ja pelkoa. Tuntemuksista olisi hyvä puhua jonkun kanssa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Omasta työmarkkina-arvosta kannattaa huolehtia

Muutosneuvotteluissa on hyvä muistaa sekin, että yksittäinen työntekijä ei ole neuvottelujen osapuoli. Hänellä ei silloin ole myöskään vaikutusmahdollisuuksia neuvotteluiden kulkuun.

– Neuvotteluissa on mukana työntekijöiden edustaja. Hänen kanssaan tietysti voi keskustella asioista. Edustaja voi kertoa myös työntekijöille siitä, mitä neuvotteluissa ollaan tekemässä ja pitää heidät ajan tasalla.

Jos oman työpaikan säilyvyys herättää voimakasta huolta, mikään ei Vaiston mukaan estä työntekijää laittamasta ansioluetteloaan, työtodistuksiaan ja suosittelijoita kuntoon.

– Omasta työmarkkina-arvosta kannattaa huolehtia jatkuvasti, ei vain silloin, kun muutosneuvottelut ovat ajankohtaisia. Verkostoituminen, oman osaamisen kehittäminen ja työnhaun valmiuksien ylläpitäminen antavat varmuutta tilanteeseen, oli lopputulos mikä tahansa, Vaisto muistuttaa.

LUE MYÖS:
Onko työporukkasi jakautunut kahtia? Nämä ovat etätyön vaaranmerkit
Kiusataanko sinua työpaikalla? Näin otat asian puheeksi
Yritykset haluavat työntekijät takaisin toimistolle – tämä virhe voi tulla kalliiksi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)