Verkkouutiset

Lämmin, kostea ja epävakaa sää on ukkosille otollinen. / LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Tukala helle jatkuu, varoitus kovasta ukkosesta

Ukkoskuurojen varoitetaan aiheuttavan paikoin taajamatulvia.

Kuuman sään ennustetaan jatkuvan lähipäivinä, sillä monin paikoin voidaan mitata 25–30 asteen lämpötiloja vielä lauantaille asti. Forecan mukaan sade- ja ukkoskuuroja voi esiintyä torstain lisäksi myös perjantaina.

Säätilaan on tiedossa muutos sunnuntaina, jolloin sateiden ohella Suomeen virtaa viileämpää säätä. Hellelukemia voi silti olla paikoin myös ensi viikolla.

Keskiviikkona osaan maata iskenyt Verneri-rajuilma toi muun muassa länteen salamointia, rankkoja sateita ja puuskaista tuulta. Myräkkä kaatoi puita ja aiheutti laajoja sähkökatkoja. Maasalamoita havaittiin lähes 20 000, mikä oli kuluvan kesän vuorokausiennätys.

Ukkospuuskat voivat olla perjantainakin voimakkaita, ja niiden mukana voi esiintyä rakeita.

– Suomen itäpuolella Venäjällä vaikuttaa korkeapaine, Islannin seudulla puolestaan laaja matalapaine. Suomi kuuluu näiden väliselle vyöhykkeelle, jossa sää on epävakaista, Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa.

Suomeen on lisäksi levinnyt etelän ja kaakon puolelta hyvin lämmintä ilmamassaa.

– Lämmin, kostea ja epävakaa sää on ukkosille otollinen. Siksi Suomeen on päässyt syntymään voimakkaita ukkosia, joita syntyy paikoin myös torstaina ja perjantaina, Rinne sanoo.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rankkoja ukkoskuuroja muodostui torstai-iltana Tampereelle ja sen lounaispuolelle. Niiden varoitetaan aiheuttavan voimakkaan salamoinnin lisäksi paikoin rankkasateita ja mahdollisesti taajamatulvia. Härmälässä satoi puolen tunnin aikana lähes 12 millimetriä vettä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS