Verkkouutiset

Ukrainalainen sotilas juoksuhaudassa Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Tuhannen kuvan tutkimus paljasti Moskovan brutaalin strategian

Venäjän sanotaan käyttävän Ukrainassa aseita, jotka tappavat, vammauttavat ja aiheuttavat tuhoa umpimähkäisesti.

New York Timesin  yli tuhat sotakuvaa käsittävä tutkimus paljastaa Moskovan ”brutaalin strategian” hyökkäyssodassa Ukrainassa.

– Venäjän joukot ovat tulittaneet ukrainalaisia kaupunkeja raketeilla ja muilla asejärjestelmillä, joista useimpia voidaan pitää kylmän sodan jäännöksinä ja joista monien käyttö on kielletty kansainvälisten sopimusten mukaisesti, NYTin analyysissa todetaan.

– Tämä kuvastaa järkyttävän barbaarista ja vanhanaikaista sotastrategiaa.

Venäjän joukkojen tekemissä hyökkäyksissä on käytetty selvityksen mukaan toistuvasti ja laajamittaisesti aseita, jotka tappavat, vammauttavat ja aiheuttavat tuhoa umpimähkäisesti, mikä on mahdollisesti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaista.

Selvitystä varten tutkittiin yli tuhat kuvaa, jotka NYT:n omat valokuvajournalistit ja eri uutistoimistojen valokuvaajat ovat ottaneet Ukrainan taistelukentillä. Ukrainan hallinnon ja asevoimien virastot ovat toimittaneet myös kuvamateriaalia tutkimusta varten.

Toimittajat tunnistivat ja luokittelivat yli 450 tapausta, joissa Ukrainasta löydettiin aseita tai aseryhmiä. Kaiken kaikkiaan tunnistettavissa oli yli 2 000 ammustta, joista suurin osa oli muita kuin täsmäaseita – niin sanottuja ”tyhmiä pommeja” ja muita ammuksia, jotka eivät hakeudu maaliin.

– NYTin keräämien ja luetteloimien todisteiden laajuus osoittaa, että Venäjän tällaisten aseiden käyttö ei ole ollut rajoitettua tai epänormaalia. Itse asiassa se on muodostanut maan sotastrategian selkärangan hyökkäyksen alusta lähtien.

Tunnistetuista aseista yli 210 oli sellaisia, joiden käyttö on laajalti kielletty kansainvälisillä sopimuksilla. Muutamaa lukuun ottamatta kaikki olivat rypälepommeja, mukaan lukien niiden tytärammukset, jotka voivat luoda vakavan riskin siviileille vuosikymmenien ajaksi sodan päättymisen jälkeen.

Yli 330 muuta asetta oli mitä ilmeisimmin käytetty asutuskeskuksissa tai niiden lähellä.

Koska kattavan tiedon saaminen sodan aikana on vaikeaa, nämä luvut on NYTin mukaan laskettu alakanttiin.

– Ukrainan joukot ovat saattanet ampua osan tunnistetuista ammustyypeistä pyrkiessään puolustautumaan hyökkäystä vastaan, mutta todisteet viittaavat siihen, että Venäjän joukot käyttävät näitä paljon enemmän.

Muiden kuin täsmäaseiden käyttö merkitsee, että kranaatit ja raketit putoavat todennäköisemmin siviilien asuttamille alueille.

– Venäjä on tukeutunut Ukrainassa voimakkaasti pitkän kantaman hyökkäyksiin tyhmillä pommeilla ja ammuksilla, kuten kenttätykistöllä ja raketinheittimillä. Vertailun vuoksi länsimaiset asevoimat ovat muuntaneet lähes kokonaan arsenaalinsa ja käyttävät maaliin hakeutuvia raketteja, pommeja ja ohjuksia sekä ovat kehittäneet tavallisista tykistökranaateista täsmäaseita.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS