Verkkouutiset

155 mm:n kranaattien kuoria Nammo Lapua Oy:n ammustehtaalla Sastamalassa. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

Tshekin tykistöammusaloite Ukrainan auttamiseksi saattaa olla vaarassa

Venäjän hallitus on saanut tietoa operaation yksityiskohdista ja hyödyntää sitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tshekin viranhaltijoilla on eriäviä näkemyksiä siitä, miten maan johdon aloite tykistöammusten hankkimiseksi Ukrainalle etenee.

Maan ensimmäisen varapuolustusministerin František Šulcin toukokuun puolivälissä Slovakian Bratislavassa IDEB – International Defense Exhibition 2024:ssä Defense Newsille antaman haastattelun mukaan aloite etenee vakaasti: ensimmäisten 180 000 ammuksen erän pitäisi saapua kesäkuussa.

Hänen mukaansa Tshekin johto on aktiivisesti yhteydessä aloitteessa mukana oleviin yli 15:een EU- ja Nato-maahan lisärahoituksen ja ”vakaana jatkuvan ammusten toimittamisen” varmistamiseksi Ukrainaan tulevina kuukausina.

Helmikuussa presidentti Petr Pavel kertoi, että he ovat löytäneet EU:n ulkopuolelta 155 mm:n ammuksia puoli miljoonaa ja 122 mm:n ammuksia 300 000 kappaletta.

Toukokuun alussa saksalaismedia Tagesschaun haastattelussa Pavel sanoi  kuitenkin, että aloite ei ole edennyt odotusten mukaisesti. Syy on osittain siinä, että Venäjän hallitus on saanut tietoa operaation yksityiskohdista.

Pavelin mukaan mitä useampi tietää aloitteesta, sitä enemmän syntyy kilpailua. Toisaalta oli välttämätöntä tehdä aloitteesta julkinen, jotta sille saataisiin tukea muista maista, mutta toisaalta siinä paljastettiin kortit, mitä Venäjä tietenkin nyt hyödyntää pyrkien tavalla tai toisella estämään hankinnat tai ainakin hankaloittamaan niitä.

Läpinäkyvyyden ja salassapidon rajanveto on ollut haastavaa Ukrainan tukijoille. Sen jälkeen, kun Saksan ilmavoimissa käyty puhelinneuvottelu Taurus-risteilyohjusten toimitusmahdollisuuksista Ukrainaan vuoti julkisuuteen, huolta on herättänyt se, miten paljon Ukrainaan liittyvien hankintaponnistusten operatiivisia yksityiskohtia Venäjä pystyy saamaan haltuunsa.

Šulcin mukaan yksi haasteista on ollut tarve tilata ammuksia Euroopan puolustusteollisuuden ulkopuolelta, mikä tarkoittaa neuvottelua kumppanimaiden kanssa niin riittävästä rahoituksesta kuin kolmansien maiden sääntelytilanteestakin. Myös Ukrainan asevoimien turvallisuus- ja erityisvaatimusten täyttäminen vie hänen mukaansa paljon aikaa.

IDEB-messujen isäntämaa Slovakia on kieltäytynyt osallistumasta aloitteeseen, vaikka maan kansalaiset ovat keränneet yksityisellä varainkeruukampanjalla jo 1,5 miljoonaa euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)