Verkkouutiset

Muuttoilmoituksen tekeminen taloyhtiölle ei ole ollut pakollista vuoden 1994 jälkeen. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

TS: Tekemätön muuttoilmoitus voi kostautua näin

Ongelmia voi koitua niin taloyhtiölle kuin asukkaalle itselleenkin.

Vuoden 1994 kotikuntalain voimaan astumisen jälkeen asukkaalla ei ole ollut velvollisuutta tehdä taloyhtiölle muuttoilmoitusta. Turun Sanomat varoittaa, että muuttoilmoituksen sivuuttaminen voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia.

Epätarkka tilanne voi syntyä, jos asuntoon muuttaneesta puolisosta tai syntyneestä lapsesta unohdetaan kertoa taloyhtiölle. Tällöin esimerkiksi huoltomies ei välttämättä voi avata ovea avaimensa unohtaneelle asukkaalle, jos tämän nimeä ei löydy asukasluettelosta.

– Mikäli muuttoilmoitusta ei ole tehty, asukas ei pysty käyttämään kaikkia asukkaille kuuluvia palveluja, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen lakimies Heli Launto sanoo TS:lle.

Tilanne voi aiheuttaa ongelmia taloyhtiöllekin. Jos jossain asunnossa asuu ihmisiä yhtiön tietämättä, talon muut asukkaat voivat joutua maksamaan tämän vesimaksun. Sama voi koskea myös saunavuoroja, pyykkituvan käyttöä ja autopaikkoja.

Mikäli taloyhtiössä on henkilömäärään perustuvia maksuja, Launto kehottaa yhtiötä ja asuntoaan vuokraavaa osakasta keskustelemaan vaikkapa keskimääräisestä vuokralaisten määrästä, jotta vesimaksu voidaan arvioida suunnilleen oikein.

Myös turvallisuus voi osaltaan vaarantua epätarkasta tiedosta. Taloyhtiö on vastuussa pelastussuunnitelman informoimisesta.

– Ensihoidon tai pelastuslaitoksen avun saapumista voi hiukan nopeuttaa, jos oikea nimi löytyy ovesta ja osoitetaulusta, mutta puhutaan melko marginaalisesta asiasta, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Kari Kummunsalo kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS