Verkkouutiset

Norjan suurkäräjät (Stortinget) Oslon keskustassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Törkeän epäsolidaarista” – näin Norjan sähkötuki vaikuttaa Suomessa

Ekonomistin mukaan menetelmä pakottaa samalla sähkömarkkinalla asuvat säästämään tiukassa paikassa entistä enemmän sähköä.

Taloustieteilijä Niku Määttänen Helsinki ESG:stä arvostelee Norjassa käyttöön otettua sähkön hintatukea.

Norja pyrkii kompensoimaan nousevia sähkön hintoja myöntämällä tukea kuluttajille. Jos sähkön hinta ylittää tietyn rajan, joka on noin seitsemän senttiä kilowattitunnilta, Norjan valtio maksaa ylimenevästä osasta 90 prosenttia.

– Norjalla on varaa kaikenlaiseen, mutta onhan tämä törkeän epäsosiaalista muun muassa suomalaisia kohtaan, Määttänen kommentoi Twitterissä viitaten Helsingin Sanomien artikkeliin.

HS:n artikkelissa kiinnitetään huomiota Norjan poikkeukselliseen tilanteeseen. Vaikka sähkön korkea hinnannousu koskettaa myös Norjaa, samalla se saa valtavasti tuloja esimerkiksi öljyn ja maakaasun viennistä.

Määttäsen mukaan menettelyssä epäsolidaarista on se, että subventoimalla rajusti sähkön kulutusta, Norja pakottaa samalla sähkömarkkinalla (erityisesti Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa) asuvat säästämään tiukassa paikassa entistä enemmän sähköä.

– Ongelmaa ei olisi, jos Norja maksaisi tukia esimerkiksi viime vuoden sähkön kulutuksen perusteella, eikä siis tekisi sähköstä keinotekoisen halpaa tänä talvena.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS