Verkkouutiset

Trumpin kannattajia Arizonassa kesäkuussa 2024. Arizona on yksi vaa'ankieliasemassa olevista osavaltioista marraskuun vaaleissa. AFP / LEHTIKUVA / JUSTIN SULLIVAN

Kuusi osavaltiota ratkaisee USA:n vaalit

Elinkustannusten nousu ja Gazan sota voivat vaikuttaa äänestäjien äänestyspäätökseen presidentinvaaleissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen presidentinvaalit käydään tämän vuoden marraskuussa. Äänioikeutettuja vaaleissa on 240 miljoonaa, mutta lopulta suhteellisen pieni joukko äänestäjiä ratkaisee sen, kenestä tulee maan seuraava presidentti, kertoo BBC.

Erityisen tärkeässä asemassa ovat kuusi osavaltiota: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania ja Wisconsin. Presidenttivaalikampanjoitaan käyvät republikaanien Donald Trump ja istuva presidentti, demokraattien Joe Biden keskittävät kampanjointiaan näihin vaa’ankieliasemassa oleviin osavaltioihin.

Keskeisiä kysymyksiä näiden osavaltioiden asukkaille ovat muun muassa elinkustannusten nousu, heikko talouskasvu, Meksikon ja Yhdysvaltojen välisen rajan tilanne ja maahanmuutto sekä Gazan sota.

Gazan sodan vastaiset mielenosoitukset Yhdysvalloissa ovat kulminoituneet Michiganiin. Osavaltiossa elää Yhdysvaltojen suurin arabiväestö, joka on perinteisesti kannattanut Bidenia. Presidentin tuki Israelille Gazan sodassa saattaa kuitenkin vaikuttaa näiden äänestäjien äänestyspäätökseen Bidenin tappioksi. Trump on puolestaan kehottanut Israelia saattamaan nopeasti loppuun sen kampanjan Hamasia vastaan.

Arizonasta puolestaan on tullut maahanmuuttokeskustelun keskipiste. Osavaltiolla on satoja kilometrejä yhteistä rajaa Meksikon kanssa ja rajanylitykset ovat nousseet Bidenin presidenttikaudella ennätyslukemiin. Viime aikoina hän on kuitenkin tiukentanut kantaansa maahantulon suhteen. Trump taas on kampanjoinut näkyvästi Bidenin hallinnon rajapolitiikkaa vastaan ja pitänyt sitä epäonnistuneena.

Pennsylvaniassa inflaation vaikutus päivittäistavaroiden hintaan on ollut voimakkainta koko maassa ja selvityksen mukaan jopa joka kahdeksas kärsii riittävän ruoan puutteesta. Tämän epäillään vaikuttavan äänestyspäätökseen. Toisaalta korkea inflaatio ja kasvaneet elinkustannukset saattavat heikentäntää Bidenin asemaa koko maassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)