Verkkouutiset

Ohjusiskun jälkiä Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Tiedustelupalvelulta kylmäävä varoitus: Näin sota voi eskaloitua

Raportin mukaan Venäjä tulee suuntaamaan ydinaseita myös Suomeen päin.

Väärinkäsitys voi pahimmillaan johtaa Ukrainan sodan hallitsemattomaan eskalaatioon, ja jopa ydinaseiden käyttöön. Näin varoittaa Tanskan sotilastiedustelu FE tuoreessa raportissaan. Tiedustelupalvelun arviosta uutisoi Expressen.

Raportissa FE arvioi mahdollisia skenaarioita, joissa Venäjä päätyisi käyttämään ydinaseita Ukrainassa. Venäjä on aika ajoin helmikuussa alkaneen sodan aikana muistuttanut ydinasearsenaalistaan ja väläytellyt niiden käyttöä, mutta asiantuntijoiden mukaan ydinaseiden käytön todennäköisyys on kuitenkin pysynyt alhaisena.

FE:n mukaan Venäjä voisi kuitenkin käyttää ydinaseita tilanteessa, jossa maa katsoo keskeisten intressiensä tai jopa olemassaolonsa uhatuiksi. Tällainen tilanne voisi olla muun muassa vuonna 2014 miehitetyn Krimin niemimaan menettäminen takaisin Ukrainalle, tanskalaistiedustelu arvioi. Venäjä saattaa kokea myös lännen lisääntyvän tuen Ukrainalle uhkana olemassaoloaan vastaan, FE:n raportissa spekuloidaan.

Tosiasiassa Venäjän punaisia linjoja ei tiedä kukaan, FE toteaa. Loppupelissä päätös on Vladimir Putinin, mikä osaltaan lisää yllätysten ja eskalaation uhkaa.

– Riskinä on myös, että Venäjän päätöksentekohierarkian alemmilla tasoilla tilanne ymmärretään väärin ja he ylireagoivat Nato-maiden sotilaalliseen toimintaan, laukaisten siten eskaloituvan kriisin, raportissa varoitetaan norjalaisen Dagbladetin mukaan.

FE myös uskoo Venäjän jatkavaan uhkailevaa retoriikkaansa ja toimintaansa, kohdistamalla ydinaseitaan myös Suomessa ja Ruotsissa sijaitseviin kohteisiin.

Norjan maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Tom Røseth toppuuttelee kuitenkin tanskalaisarvion synkimpiä skenaarioita. Kynnys taktisten ydinaseiden käyttöön on yhä korkea, hän korostaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)