Verkkouutiset

Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) kriisinhallintaharjoitukset järjestettiin Porin prikaatissa Säkylässä 10. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Tiedustelueverstin mukaan Suomessa eletään vaaran vuosia

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtajan mukaan viranomaisten ja koko yhteiskunnan välinen yhteistyö on tärkeää.

Suomessa eletään tällä hetkellä vaaran kuukausia ja vuosia Venäjän voimistuneen etupiiripolitiikan ja Nato-jäsenyyden odottelun myötä, arvioi Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen johtaja, eversti Esapekka Vehkaoja.

– Venäjällä suurvaltakilpailu on aina ollut poliittisen johdon keskiössä, ja ulkopolitiikan työkalupakissa sotilaallisen voimakäyttö, kuten on nyt nähty, on edelleen hyvin korostuneesti esillä, Vehkaoja toteaa viitaten Venäjän aloittamaan laajamittaiseen sotaan Ukrainassa.

Hän puhui maanantaina Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa journalistiseminaarissa Porissa.

Vehkaojan mukaan sotilaallinen turvallisuus ja nollasummapeli Venäjän näkökulmasta tarkoittavat sitä, että Venäjän maarajan omaavien naapurimaiden on joko oltava selkeästi alisteisia Venäjälle poliittisesti tai sotilaallisesti tai sitten liitossa Venäjän kanssa.

– Se on juuri tätä etupiiripolitiikkaa, ja näin ollen nämä vaaran vuodet ovat Suomessa hyvinkin konkreettisia Nato-jäsenyyttä odotellessa.

Turkki on ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) keskustelut Suomen ja Turkin välisen Nato-kiistan ratkaisemiseksi vievät viikkoja.

Vehkaoja korostaa, että Venäjällä on vuosisatojen ajan tuettu regiimiä ja asetettu se etusijalle. Samaan aikaan opposition tukahduttamista on harjoitettu varsin kovin ottein.

– Nykytilanteessa Venäjän vastaiset pakotteet vaikuttavat hyvinkin raskaasti ja jää nähtäväksi, kuinka pitkään Venäjä pystyy ylläpitämään ja pyörittämään omaa yhteiskuntaansa.

Hänen mukaansa Suomen näkymät tällä hetkellä eivät ole kovin myönteiset, mutta epätoivoon ei ole kuitenkaan syytä ajautua.

– Vaaran vuosia eletään. Viranomaisten ja koko yhteiskunnan välisellä tiiviillä yhteistyöllä tästäkin tilanteesta ja nähtävissä olevasta hankalasta ajanjaksosta varmasti selviämme.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS