Verkkouutiset

Virusmuunnoksia vastaan kehitetyt rokotteet tulevat saataville mahdollisesti syksyllä. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

THL:n ylilääkäri Ylellä: Uusia koronarokotteita joudutaan odottamaan

Elokuussa aloitettava neljäs rokotuskierros tehdään nykyisillä rokotteilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on näillä näkymin suosittelemassa koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Ylelle pitävänsä todennäköisenä, että kausivaihtelun vuoksi tartuntojen määrä lähtee nousuun syksyllä. Suojatehoa olisi lisättävä erityisesti ryhmillä, joiden riski vakavalle taudinkuvalle on muita suurempi.

Nuorten ja riskiryhmiin kuulumattomien on arvioitu olevan vielä hyvässä suojassa kolmen annoksen jälkeen, joten uudelle tehosteelle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Asiantuntijoiden mukaan herkästi tarttuva omikronin BA.5-alamuunnos on muuttumassa valtavirukseksi. Haasteena on, että se pystyy kiertämään aiemman infektion ja rokotteiden luomaa suojaa.

Pfizer- ja Moderna-yhtiöt ovat kehittäneet uudempia virusmuunnoksia vastaan suunniteltuja rokotteita, mutta ne ovat tulossa markkinoille vasta myöhemmin. Elokuussa aloitettavat neljännet rokotteet annetaan nykyisillä rokotteilla.

– Variantteihin räätälöityjä rokotteita joudutaan vielä odottamaan mahdollisesti pitempäänkin riippuen siitä, miten lääkeviranomaisten ja lääkefirmojen väliset neuvottelut ja päätökset tehdään, Hanna Nohynek sanoo Ylelle.

LUE MYÖS:
Uusi koronarokote siirtyi arviointiin Euroopassa (VU 18.6.2022)

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS