Verkkouutiset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyltti Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

THL: Neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä

Ylilääkärin mukaan suoja vakavaa koronatautia vastaan alkaa hiipua syksyllä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti:

• 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille
• 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille
• 1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen. THL:n mukaan lopullinen suositus tulee perustumaan ajantasaiseen lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon.

– Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaan alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

– Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä kolmen annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan on vielä erittäin hyvä. Perusteet rokottaa kaikki terveet alle 60-vuotiaat neljänteen kertaan eivät toistaiseksi täyty, Nohynek jatkaa.

THL suosittelee, että kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet vähemmän kuin kolme rokotusta, ottaisivat kaikki iänmukaiset rokotukset. Esimerkiksi 18–49-vuotiaista vain 46 prosenttia on ottanut kolmannen annoksen.

THL:n mukaan se seuraa jatkuvasti koronarokotusohjelman vaikuttavuutta. Mittareina käytetään muun muassa vakavien tautitapausten määrää ja koronaan liittyvien kuolemien yleisyyttä.

Lisäksi THL arvioi, onko rokotuksilla saatava väestön terveyshyöty niin suuri, että rokotuksiin tarvittavien resurssien käyttö on perusteltua.

– Jos lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein voidaan arvioida, että tehosterokotuksesta voi syntyä merkittävää terveyshyötyä joillekin väestöryhmille, päivitämme suosituksiamme tämän mukaisesti, Nohynek sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)