Verkkouutiset

Teuvo Hakkarainen eduskunnassa: Musliminaisen kieltäytymistä abortista kätilönä kyllä puolustettaisiin

Kansanedustajan mielestä aborttioikeuden puolustajat nousisivat puolustamaan, jos musliminainen kieltäytyisi kätilönä tekemästä aborttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan täysistunto keskusteli torstaina vilkkaasti kansalaisaloitteesta, joka antaisi terveydenhoidossa työskentelevälle oikeuden kieltäytyä elämän lopettamisesta. Kristillisdemokraattien Sari Tanus on toinen aloitteen tekijöistä.

Useat kansanedustajat puhuivat muun muassa alueellisesta eriarvoisuudesta, johon aloite johtaisi. Vihreiden Touko Aalto kysyi ”kuinka turvataan sen naisen terveys, jonka alueen ainoa lääkäri kieltäytyy tekemästä aborttia”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Kyllä minulla herää huoli, että jos hoitohenkilökunta kieltäytyy tekemästä raskaudenkeskeytyksiä, niin lisääkö se aborttiin liittyvää stigmaa, vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Aino-Kaisa Pekonen totesi.

Keskustan Eeva-Maria Maijala muistutti asian olevan jo opiskeluaikainen: ”jos tulee vastaan hätätilanne ja joudutaan tekemään hyvin nopea raskaudenkeskeytys jostakin syystä tämän naisen pelastamiseksi, niin mitä sitten, jos ei osaakaan”.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi Suomen olevan asiassa ”kehitysmaa eurooppalaisessa ihmisoikeuskysymyksessä, tämä on häpeällinen tilanne”.

Perussuomalaisten Leena Meri totesi kerrankin saavansa olla eri mieltä eduskuntaurallaan Soinin kanssa.

Keskustan Martti Talja pohti prosessuaalista menettelyä.

– Moni nainen tulee kuitenkin kuulemaan terveydenhuollon ammattilaisen luokse, miten tässä tilanteessa voisi toimia. Koskeeko tämä myös tätä toimintaa vai onko kyse siitä ainoastaan, että tuottamuksellisesti tuottaa sitten sikiön lähdetyksen, Talja kysyi.

Kokoomuksen Saara-Sofia Sirén toivoi, että ”kun kysymyksessä on näin herkkä, henkilökohtainen asia, olisi syytä pidättäytyä kaikenlaisesta ehdottomasta, ehdottomuuksia sisältävästä keskustelusta, erityisesti jos on mahdollista, että sävy syyllistää naisia, jotka ovat elämänsä vaikeimman asian edessä”.

Kokoomuksen Sari Raassinan mukaan ammatillisuuteen kuuluu myös kyky erottaa ammatillinen ja henkilökohtainen.

– Vaikeassa elämäntilanteessa olevan potilaan hoitamisessa vaaditaan erinomaisia vuorovaikutustaitoja, joissa inhimillinen, potilaan arvoista lähtevä kohtaaminen on keskiössä. Tuohon tilanteeseen ei missään olosuhteissa kuulu ammattihenkilön oman maailmankatsomuksen esiin tuominen saati tehtävästä kieltäytyminen potilaan valintojen vuoksi, Sari Raassina sanoi.

Vihreiden Emma Karin mukaan ”naisten kohduilla politikointi on kautta historian ollut aika monien poliitikkojen suosikkiteema”.

Aloitetta tukeva perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen luki saamansa kirjeen kätilöltä, joka ei ollut kestänyt ”unettomia öitä ja painajaisia seä huonoa omaatuntoa työvuorojen jälkeen. Hakeuduin muuhun työhön”.

– Tämä kätilöhomma — minä en ole perillä koko asiasta. Sen ymmärrän, että minulla ole synnytystuskia ollut eikä tule todennäköisesti. Niin paljon minä sitten tiedän, Teuvo Hakkarainen sanoi ja kertoi naisen kirjeen koskettaneen häntä.

– Sitten vielä tämä porukka, joka vaahtoaa tässä hirveästi vastaan. Otetaanpa esimerkiksi, että musliminainen menisi kätilöksi ja hän joutuisi tekemään tämän abortin ja kieltäytyisi siitä vakaumuksensa takia. Tämä porukka varmasti tulisi puolustamaan tätä naista siinä tilanteessa, aivan varmasti, Hakkarainen tokaisi.

Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen huusi väliin, että ”laki on kaikille sama”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)