Verkkouutiset

Teollisuusyhteiskunnan perään ei kannata haikailla

Suomella on hyvät mahdollisuudet yltää reippaaseen talouskasvuun myös tulevaisuudessa, vaikka teolliset työpaikat vähenevät ja talous muuttuu palveluvaltaiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtion taloudellisen tutkimuskeskus VATT:n mukaan julkinen keskustelu talouden viime vuosien rakennemuutoksesta on keskittynyt teollisuuden vaikeuksiin.

– Koska monet uskovat teollisuuden ja teollisten työpaikkojen olevan yhä talouskasvulle keskeisessä roolissa, Suomi on ollut helppo tuomita pitkään hitaan kasvun kauteen, toteaa VATT Suomi on jo palvelutalous -julkaisussaan.

VATT:n mukaan rakennemuutos pitäisikin ymmärtää siirtymäksi teollisuuden valtakaudesta palvelujen valtakauteen. Viimeaikaisten tilastojen ja tutkimusten perusteella korkeaa koulutusta vaativien ja suurta arvonlisäystä tuottavien työpaikkojen osuus kasvaa myös jatkossa, mutta yhä useampi työpaikoista syntyy teollisuuden sijaan palvelualoille.

Suomen talouden muuttuminen palveluvaltaiseksi on VATT:n mukaan edennyt yllättävän pitkälle.

– Jo 2000-luvun voimakas talouskasvu nojasi vahvasti palvelutoimintaan. Merkittävä osa teollisuusyritystenkin tuotannosta on palveluita ja teollisuuden työntekijöistä yhä suurempi osa, noin 40 prosenttia vuonna 2008, työskentelee palvelutehtävissä. Heistä suurin osa on korkean osaamisen asiantuntija- ja johtajatehtävissä.

Tuottavuuden nopea kasvu mahdollista myös palveluissa

VATT:n mukaan tuottavuuden nopea kasvu on mahdollista myös palveluissa. Esimerkiksi vuosina 1995–2004 tuottavuus kasvoi kyllä ripeästi monilla teollisuudenaloilla, mutta joissakin palveluissa, kuten kaupassa ja liikenteessä, se kasvoi vielä nopeammin.

Palveluiden osuus Suomen viennistä kasvaa vauhdilla. Palveluviennin arvon suhde bruttokansantuotteeseen oli vuonna 1990 vain 3–4 prosenttia, mutta vuonna 2010 jo 12 prosenttia.

– Toisaalta palveluiden viennin tilastointi on vaikeaa, joten niiden todellinen osuus voi olla arvioitua suurempi, VATT huomauttaa.

Palveluvientiin kuuluu esimerkiksi suunnittelu-, markkinointi-, tutkimus-, hallinto-, laki-, rakennus-, liikenne- ja turistipalveluiden myyminen ulkomaisille yrityksille ja kuluttajille. Palveluita vievät ulkomaille sekä teollisuus- että palvelualojen yritykset.

Palvelutuotteiden viejällä on puolellaan useita etuja verrattuna tavaroiden viejään. Palveluiden ulkomaankauppa ei ole yhtä suhdanneherkkää.

– Jopa viime vuosien talouskriisin aikana palveluviennin arvo on pysynyt ennallaan tai noussut. Palveluiden ulkomaankauppa on myös säilynyt ylijäämäisenä, toisin kuin tavaroiden, muistuttaa VATT.

Esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa ulkomailla tehtyjen välituotteiden osuus Suomen viennin arvosta on 54 prosenttia. Toisin sanoen 54 prosenttia elektroniikkateollisuuden viennin kokonaisarvosta menee ulkomaisten välituotteiden maksamiseen.

Palvelualoilla sen sijaan 80–90 prosenttia viennin arvosta tulee kotimaisesta arvonlisäyksestä. Lisäksi palveluiden myynnistä saa keskimäärin paremman katteen kuin tavaroiden myynnistä.

– Perinteisen teollisuuden väistyminen palvelujen tieltä ei siis välttämättä hidasta talouskasvua pysyvästi, VATT toteaa.

Esimerkiksi informaatio- ja viestintäpalveluissa kasvun ennakoidaan olevan erittäin nopeaa VATT:n ennakointitutkimuksien perusteella.

Vuonna 2030 palvelutoimialoilla tuotetaan yli kolme neljännestä vuotuisesta arvonlisäyksestä ja niillä työskentelee lähes kolme neljästä työssäkäyvästä suomalaisesta.

Suomen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että täällä tuotetut palvelut, sekä varsinaiset palvelualojen tuotteet että teollisuustuotantoon liittyvät palvelutehtävät, ovat innovatiivisia ja kilpailukykyisiä.

– Talouspolitiikan tekijöiden on ymmärrettävä, että Suomi on jo nyt palvelutalous. Liialliset haikailut teollisuusyhteiskuntaan saattavat hidastaa todellisen voimavaramme eli palveluosaamisemme ja palvelukilpailukykymme kehitystä, toteaa VATT.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)