Stanfordin yliopiston ja Google DeepMindin tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla voidaan luoda virtuaalinen kopio henkilön persoonallisuudesta kahden tunnin haastattelun perusteella.
Asiasta kertova Svenska Dagbladet viittaa Technology Review -lehteen ja tohtoriopiskelija Joon Sung Parkin puheenvuoroon Ted Talks -konferenssissa.
Hanketta johtava Joon Sung Park rekrytoi tutkimukseen tuhat ihmistä erilaisilla taustoilla. Heillä oli myös erilaisia mielipiteitä asioista.
Tekoälymalli haastatteli osallistujia noin kahden tunnin ajan, jonka jälkeen heistä luotiin kopiot. Seuraavaksi osallistujat tekivät erilaisia persoonallisuustestejä ja loogisia pelejä kahden viikon välein.
Myöhemmin osallistujien tekoälykopiot tekivät samat testit ja kokeet. Tulokset osoittivat, että oikeat ihmiset ja tekoäly olivat 85-prosenttisesti samanlaisia. Molemmat siis vastasivat samoin testeissä ja tekivät lähes aina samoja päätöksiä.
Ihmisten tekoälykopioilla yritetään auttaa tutkijoita tekemään sellaisia tutkimuksia, joissa oikeiden ihmisten käyttäminen olisi liian kallista, epäkäytännöllistä tai epäeettistä. Samalla huolta on herättänyt myös se, että persoonallisuuden kopioimista voidaan käyttää väärin samalla tavalla kuin syväväärennöksiä.