Verkkouutiset

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen. LEHTIKUVA/SEPPO SAMULI

Tehy arvostelee sairauspäivärahojen leikkausta

Hallituksen kehysriihessä päätettiin sairauspäivärahan leikkauksesta valtiontalouden tasapainottamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi keskiviikkona lakiesityksen, joka toteutuessaan leikkaisi sairauspäivärahoja ja laskisi sairauspäivärahan tasoa tuntuvasti.

Esitys leikkaisi sairauspäivärahoja 120 miljoonaa euroa. Käytännössä tuo summa leikkaisi noin 13 prosenttia kaikista sairauspäivärahamenoista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn mukaan leikkaukset kohdistuisivat erityisesti keskituloisiin, vaikka kehysriihessä hallitus väitti leikkausten kohdentuvan vain ylempiin tuloluokkiin. Tämä johtuu siitä, että sairauspäivärahoista leikataan niin paljon, että summaa ei voida kattaa pelkästään ylemmistä tuloluokista.

Sairauspäiväraha pienenisi keskituloisilla 300–400 euroa kuukaudessa. Joihinkin tuloluokkiin leikkaus olisi yli 20 prosenttia nykyisestä päivärahan määrästä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (sd.) tyrmää esityksen ja toteaa, että kyse on toimenpiteestä, joka vaarantaa ennestään ahtaalla olevien ihmisten toimeentulon vakavalla tavalla.

– Työntekijöiden talous ei kestä sitä, että työkyvyttömyysaikaista jo entuudestaan pientä päivärahaa leikataan 15–20 prosenttia. Tämä on pitkittyneen sairauden kohdanneiden henkilöiden ja heidän perheidensä kannalta täysin kohtuuton ja epärealistinen leikkaus, hehän eivät saa palkkaa, Rytkönen sanoo tiedotteessa.

Myös osapäivärahan käyttö voisi lisääntyä taloudellisten syiden vuoksi niissäkin tilanteissa, joissa se on työkyvyn palautumisen kannalta arveluttavaa.

– Vaarana on, että raha ajaisi ratkaisuissa terveyden edelle ja töihin palattaisiin liian aikaisin, jolloin osasairausvapaa voisi toimia vastoin tarkoitustaan, Rytkönen sanoo.

Sairauspäivärahaa maksetaan työtulovakuutuksesta, jota rahoittavat pääasiassa työnantajat ja työntekijät. Valtio maksaa siitä vain pienen osan.

– Ihmettelen, kuinka valtio voi käyttää sairauspäivärahaa valtiontalouden tasapainottamiseen. Kyse on työntekijöiden ja työnantajien yhteisestä vakuutuksesta sairausajan toimeentuloon ja palkkamenoihin. Rahat pitäisi kohdentaa siihen, mihin ne on tarkoitettu eli työntekijöiden sairauspäivärahamaksuihin, toteaa Tehyn erityisasiantuntija, juristi Jarkko Pehkonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)