Verkkouutiset

Tämä on Venäjän ja tämä USA:n versio Syyrian iskuista – huima ero

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on varsin erilainen näkemys Syyriaan tehtyjen iskujen onnistumisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian kemiallisia aseita vastaan suorittamien ilmaiskujen yksityiskohdat eroavat merkittävästi Venäjän niistä esittämän arvion kanssa, kertoo uutissivusto Atlantic Council ajatushautomon Digital Forensic Research Lab. Eroa on niin käytetyssä kalustossa, kohteissa kuin onnistumisessakin.

Kenraaliluutnantti Kenneth F. McKenzien Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedotustilaisuudessa antamien tietojen mukaan maat iskivät kolmeen kohteeseen, Damaskoksen alueella sijaitsevaan kemiallisten aseiden tutkimuslaitokseen sekä kahteen Homsin lähellä sijaitsevaan säilytysvarikkoon.

Risteilyohjuksia ammuttiin McKenzien mukaan kaikkiaan 105 ja niiden laukaisuun osallistui Yhdysvaltain laivastosta yksi fregatti, kaksi hävittäjää ja yksi sukellusvene, sekä Ranskalta yksi fregatti. Operaatiossa käytettiin myös Yhdysvaltain strategisia B-1B -pommikoneita, Britannian Tornado- ja Typhoon -hävittäjiä, sekä Ranskan Mirage- ja Rafale- hävittäjiä. Syyrian ilmapuolustus ei McKenzien mukaan onnistunut osumaan yhteenkään lentokoneeseen tai ohjukseen.

Venäjän puolustusministeriön mukaan se seurasi kaikkia Syyriaa vastaan tehtyjä toimia, mutta ei havainnut Ranskan tekemiä iskuja. Kenraalieversti Sergei Rutskoin mukaan ohjuksia ei kuitenkaan ollut kuin 103, laivoja yksi risteilijä ja yksi fregatti, eikä lentokoneista mukana ollut kuin B1-pommikoneita ja Tornado -hävittäjiä.

Ohjuksien kohteina oli Rutskoin mukaan seitsemän eri lentokenttää sekä joitakin toimitiloja Damaskoksen lähistöllä. Syyrian ilmapuolustus ampui hänen mukaansa alas 71 risteilyohjusta. Vastaavasti Syyrian mediassa on puolestaan kerrottu torjutun ohjuksia kolmestatoista ”lähes kaikkiin”.

Satelliittikuvien pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että tiedot kolmesta kemiallisten aseiden kohteesta pitävät paikkansa. Syyrian ilmatorjuntaa netissä esittävät videot ovat myös paljastuneet otetuiksi toisissa konflikteissa. Yhdessä niistä esimerkiksi Saudi Arabian ilmapuolustus ampuu Patriot-torjuntaohjuksia Riadin puolustamiseksi Jemenin sissien ohjuksilta.

Yhdysvaltain puolustushallinto Pentagon kertoi aiemmin venäläisten disinformaatiokampanjan olevan jo käynnissä ja verkkopropagandan määrän kasvaneen räjähdysmäisesti vuorokauden sisällä iskuista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)