– Odotellaan rauhassa, tiivisti israelilaiskenraali ajatuksensa tiedustelutiedoista, jotka maa oli saanut ennen Hamasin hyökkäystä.
Israelilla oli hallussaan terroristijärjestön täysi suunnitelma iskusta, 40 sivua, jo vuoden verran ennen lokakuun iskua, mutta näkemykset erosivat siinä, mitä asian suhteen pitäisi tehdä.
Asiasta kertoo The New York Times, jonka mukaan israelilaisviranomaiset kutsuivat suunnitelmadokumenttia salanimellä ”Jerikon muuri”.
Valtaosa katsoi, että Hamas ei kykene toteuttamaan kuvaamaansa hyökkäystä määrällisesti eikä kaluston puolesta ja suunnitelma on ”mielikuvituksellinen”. Mutta myös soraääniä oli, jotka yrittivät kiinnittää huomiota siihen, että Hamas järjesti täydellisesti ”Jerikon muuria” vastaavia harjoituksia Gazassa.
Suunnitelmassa kuvattiin tuleva, joskin ajankohdaltaan määrittelemätön, isku Israeliin hyvin seikkaperäisesti taktiikoineen ja avainkohteineen. Tämä myös suoritettiin 7. lokakuuta NY Timesin mukaan jopa hämmästyttävän tarkasti askelmerkkien mukaan. Hyökkäyksessä menehtyi noin 1200 ihmistä.
Laajaa panttivankien ottamista Hamas oli kaavaillut jo aiemmin, vuonna 2016 israelilaisille paljastuneessa dokumentissa.
”Jerikon muurissa” kuvattiin samanaikaisten rakettien hyöky, joka saa sotilaita suojautumaan bunkkereihin, valvontakameroiden pimentäminen lennokeilla, sekä muun muassa se, että aseistetut miehet ylittävät rajan massoittain liitovarjoilla, moottoripyörillä ja jalan - kaikki, mikä myös 7. lokakuuta tapahtui.
Israelin joukoista, niiden sijainneista ja muusta arkaluontoisesta tiedosta dokumentti kertoi myös niin tarkasti, että se herätti kysymyksen, onko Israelin asevoimien sisältä vuodettu tietoa Hamasille.
Heinäkuussa, vain kolme kuukautta ennen iskua Israelin signaalitiedustelua tekevän yksikön analyytikko raportoi Hamasin toteuttaneen Gazassa päiviä kestäneen intensiiviharjoituksen, joka noudatteli Jerikon muuri -suunnitelmaa.
Gazan puolen rajasta vastannut kenraali kuitenkin sivuutti huolet. Analyytikko yritti vedota kantaansa, ilmenee lehden näkemästä viestinvaihdosta.
– Kieltäydyn allekirjoittamasta sitä, että skenaario olisi mielikuvituksellinen, kirjoitti analyytikko sähköpostissaan.
– Tämä on suunnitelma sodan aloittamiseksi. Ei ole kyseessä vain iskeminen yksittäiseen kylään, hän painotti.
Nyttemmin israelilaisvirkamiehet ovat epävirallisesti myöntäneet, että mikäli tiedustelutieto olisi otettu tosissaan, Israel olisi voinut merkittävästi vaikuttaa iskun seurauksiin tai jopa estää sen keskittämällä joukkoja kohtiin, joissa Hamas hyökkäsi. Maan hallituksen odotetaan määräävän komission tutkimaan varautumisen epäonnistumista.
Yksi syy tiedustelutiedon ylenkatsomiseen Israelissa on nähty olevan siinä, että suunnitelma oli rohkeudessaan niin hävytön. Hamasista oli pitkään ajateltu, että se ei kykene tai uskalla hyökätä ja ajatusmalli oli juurtunut niin syvälle, että kasvavaa todistusaineistoa iskusta ei uskottu.
Israel myös tulkitsi väärin Hamasin toimia. Järjestö oli neuvotellut palestiinalaisille lupia työskennellä Israelissa, mikä tulkittiin siten, että Hamasilla ei ole pyrkimystä sotimiseen.
Pitkälliset ja useat väärinarvioinnit johtivat verisimpään päivään koko Israelin historiassa.
Amerikkalainen tiedusteluasiantuntija vertaa tapahtunutta jopa Yhdysvaltojen 9/11-terrori-iskuun.
– Israelin tiedustelun epäonnistuminen lokakuun seitsemäntenä kuulostaa yhä enemmän omalta 9/11:mme, pitkän uran Lähi-idässä tehnyt entinen CIA:n virkamies Ted Singer sanoo NY Timesille.
– Analyysillä ei kyetty esittämään sotilaalliselle ja poliittiselle johdolle vakuuttavaa kuvaa siitä, että Hamas oli aikeissa käynnistää hyökkäyksen silloin, kun se sen aloitti.