Verkkouutiset

äivystys Tyksin Kantasairaalan T-sairaalassa Turussa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Tämä ei kertakaikkiaan käy” – Tällä perusteella hallitus aikoo palauttaa koronarajoitukset lakiin

Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan rajoituksia perustellaan terveydenhuollon toimintakyvyllä samalla kun sote-palveluita heikennetään.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa päivittelee terveydenhoidon ja muiden sote-palveluiden tilannetta ja hallituksen varautumista koronarajoitusten palauttamiseen.

– Hallitus palauttamassa koronarajoituksia lakiin perusteena terveydenhuollon toimintakyky ja samaan aikaan heikentää eri tavoin sote-palveluiden toimintaa, Sarkomaa toteaa Twitterissä.

Hän listaa hallituksen laiminlyövän toimet hoitajapulan helpottamiseksi ja ”romuttavan” kela-korvaukset.

– Tämä ei kerta kaikkiaan käy, Sarkomaa jatkaa.

Kansanedustaja viittaa tästä löytyvään Iltalehden juttuun, jossa kerrotaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen varautuvan taas laittamaan ravintolat ja tapahtumat kiinni koronaviruksen takia. Jutussa ruoditaan hallituksen esitysluonnosta tartuntalain väliaikaisesta muuttamisesta. Siinä esimerkiksi ehdotetaan, että lakiin palautettaisiin osa siinä aiemmin olleista pykälistä koronatilanteen pahenemisen varalta. Kyse olisi muun muassa ravintoloihin ja tapahtumiin sallituista henkilömääristä, hygieniavelvoitteista yleisötiloista sekä esimerkiksi urheilutilojen, ravintoloiden ja baarien toiminnan väliaikaisista rajoituksista.

Esitysluonnoksen mukaan perusteena rajoituspykälille olisi terveydenhuollon ylikuormituksen välttäminen.

Iltalehden haastattelema perusoikeusasiantuntija Pauli Rautiainen näkee esityksen ongelmallisena. Hän summaa hallituksen käytännössä esittävän, että perusoikeuksia voitaisiin rajoittaa voimakkaasti kausittaisen tartuntataudin normaalitilanteessa, mikäli terveydenhoito on aliresursoitu.

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho on samoilla linjoilla Rautiaisen kanssa. Hän huomauttaa Twitterissä, että sote ja päivystys ovat jo nyt kriisissä.

Erikoissairaanhoidon päivystyksissä on kärsitty viime aikoina kovista ruuhkista. Niiden on uutisoitu johtuvan jatkohoitopaikkojen pulasta. Tämä jättää potilaat päivystyksiin. Oppositio on arvostellut samalla hallituksen päätöksiä niin sanotusta hoitajamitoituksesta sekä yksityisen hoidon kela-korvausten purkamisesta. Niiden on sanottu pahentavan tilannetta entisestään.

– Hoitojonot ja hoitovelka ovat kasvaneet ennätyksellisen suuriksi. Marinin hallituksen aikana lakiin kirjatut muutokset ovat vaikuttaneet organisaatioihin, palveluihin, potilaspaikkoihin, henkilöstöön ja asiakkaisiin hyvin negatiivisesti, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Wallinheimon mukaan nyt voisi olla aikalisän paikka.

– Kela-korvauksien lopullinen alasajo on lopetettava. Myös henkilöstömitoituslain vaatimuskriteerit on arvioitava uudelleen tai vähintäänkin lisätä reilusti siirtymäaikaa 0,7 mitoituksen vaatimuksen osalta.

LUE MYÖS:
Huoli päivystyksen ruuhkista: Jopa ambulanssit joutuvat nyt odottamaan

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS