Verkkouutiset

Vettä tippuu räystään reunalta harmaassa ja lämpimässä Äkäslompolossa Kolarissa 24. tammikuuta 2022. LEHTIKUVA / IRENE STACHON

Talvi jatkuu poikkeuksellisen lauhana

Kuluva viikko on ollut jopa seitsemän astetta keskiarvoja lämpimämpi.

Seuraavat kolme viikkoa ovat Suomessa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lauhempia, ilmenee tuoreesta Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteesta.

– Sää jatkuu kuukausiennusteen mukaan neljän viikon ajan Suomessa viikkokeskiarvoiltaan ajankohdan keskiarvoja lämpimämpänä. Sademäärät vaihtelevat ajankohdan keskiarvon molemmin puolin viikosta ja alueesta riippuen. Tulevat viikot tuovat siis todennäköisesti vaihtelevaa säätä – ajoittain sadetta ja ajoittain poutaa, ajoittain lauhempaa ja ajoittain pakkasta, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne blogissa.

Epävarmuutta on aiheuttanut aiemmin ennusteissa näkynyt mahdollinen polaaripyörteen heikkeneminen, joka voisi tarkoittaa, että napa-alueelta pääsee kylmää ilmaa etelämmäs. Ennuste on kuitenkin nyt muuttunut.

– Uusimman ennusteen mukaan mahdollisesta stratosfäärin lämpenemisestä ja polaaripyörteen heikkenemisestä ei näy nyt merkkejä, Joanna Rinne sanoo.

Kuukausiennusteen mukaan alkanut viikko on Suomessa keskilämpötilaltaan maan etelä- ja keskiosassa 4–6 astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi ja Lapissa jopa 6–7 astetta ajankohdan keskiarvoja lämpimämpi. Sademäärä on ajankohdan keskiarvon tuntumassa.

– Viikon sää on Suomessa vaihtelevaa. Atlantilla oleva korkeapaine ja Suomen pohjoispuolella sijaitseva laaja matalapaineen keskus pitävät ilmavirtauksen Suomessa lännenpuoleisena. Suomen sääviikkoon mahtuu niin lauhaa föhn-tuulta kuin kylmempää pakkassäätäkin. Sadealueita liikkuu Suomen yli jokunen, mutta sää ei suinkaan ole päivittäistasolla jatkuvasti sateinen, Joanna Rinne kertoo.

Myös ensi viikolle on ennusteen mukaan merkkejä tavanomaista lauhemmasta säästä. Sateita tulee maan etelä- ja keskiosassa ennusteen mukaan tavanomaista runsaammin.

– Päivittäisennusteen perusteella sää jatkuu vaihtelevana, mutta ilmamassa Suomen yllä näyttäisi olevan ainakin viikon alkupuoliskolla tätä viikkoa kylmempää.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa maan eteläosassa laajalti 0–4 pakkasastetta, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammi–helmikuun vaihteessa 0–6 pakkasastetta, pohjoisessa enimmäkseen 4–10 pakkasastetta.

Kuukausiennusteen perusteella 6. ja 13. helmikuuta alkavat viikot ovat Suomessa edelleen ajankohtaan nähden lämpimiä.

– Sateisiin ennuste ei enää meillä juuri ota kantaa. Keski-Euroopan kartoilla kuukausiennusteen signaalit heikkenevät vähitellen, mutta pysyvät suuressa osassa Eurooppaa, erityisesti pohjoisessa, vielä varovaisesti ajankohtaan nähden lämpimän sään puolella. Helmikuun 6. päivä alkava viikko kallistuu Keski-Euroopassa ajankohdan keskiarvoihin nähden sateiseen suuntaan, Etelä-Euroopassa kuivempaan. Helmikuun 13. päivä alkava viikko puolestaan näyttää suuressa osassa Eurooppaa vähäsateiselta, Joanna Rinne toteaa.

Koululaisten talvilomia vietetään Suomessa porrastetusti helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa. Ennusteessa näkyy tällä hetkellä merkkejä keskimääräistä lämpimämmästä säästä helmikuun lopussa, mutta ennusteessa on vielä epävarmuuksia.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS