Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Tällaisia sotilaita Ukraina kaipaa nyt – ”Tämä on Daavidin ja Goljatin taistelu”

Asiantuntijat kehottavat Ukrainan armeijaa panostamaan määrän sijasta laatuun.

Ukrainassa on taisteltu kohta kaksi vuotta, ja puolustustaistelua käyvä maa joutuu nyt etsimään ratkaisuja sotamenestyksensä kannalta ratkaisevaan kysymykseen: alle 40 miljoonan asukkaan Ukrainan on jatkossakin ylläpidettävä taistelukykyistä armeijaa yli kolme kertaa väkirikkaampaa Venäjää vastaan. Ukrainan kannattaakin nyt panostaa armeijassaan määrän sijasta laatuun, arvioivat useat Financial Timesin haastattelemat asiantuntijat.

Sodan alkuvaiheessa keväällä 2022 tuhannet vapaaehtoiset liittyivät Ukrainan puolustusvoimiin, mutta kiinnostus on sittemmin laantunut, FT kertoo. Ukrainassa on sodan aikana toteutettu useita valikoivia liikekannallepanoja, mutta erään arvion mukaan lähes 20 000 ukrainalaista miestä on paennut ulkomaille rintamakutsun saatuaan. Monet ovat myös lahjomalla onnistuneet hankkimaan itselleen vapautuksen asepalveluksesta.

Tiedot Ukrainan mobilisaation täydestä laajuudesta ovat salaisia, mutta asiantuntijoiden arvion mukaan noin miljoona ihmistä oli viime vuonna kutsuttu aseisiin, rajavartiosto ja tiedustelu mukaan lukien. Yhdysvallat on arvioinut noin 70 000 ukrainalaisen kaatuneen ja 120 000 haavoittuneen sodan aikana.

Ukrainan haasteena on sotilaiden riittävän mobilisaation lisäksi myös taistelijoiden laatu, asiantuntijat sanovat. Rintamalla taistelevien ukrainalaisten keski-ikä on 30-40, ja vaikka Ukraina viime vuonna tarvitsi sotilaallisesti kokeneempia miehiä, kaipaa maa nyt nuorempia ja kestävämpiä taistelijoita. Esimerkiksi tykistössä palvelevilta odotetaan nykyisessä asemasodassa yhä kovempaa fyysistä kuntoa, huomauttaa ajatushautomo IISS:n Franz-Stefan Gady.

Venäjällä tulee aina olemaan miesylivoima, joten Ukrainan on panostettava sotilaidensa koulutukseen, sanoo taas puolalaisen Rochan Consulting-analyysipalvelun johtaja Konrad Muzyka. Ukrainan puolustusvoimat onkin ryhtynyt uusiin toimiin nuorempien ja koulutetumpien vapaaehtoisten houkuttelemiseksi. Näille vapaaehtoisille yritetään löytää heidän taidoilleen ja koulutukselleen paremmin sopivia tehtäviä, mahdollisesti rintamalinjojen takaa. IT-alalta tulleita vapaaehtoisia halutaan esimerkiksi hyödyntää elektronisessa sodankäynnissä.

Vaikka Ukraina ei ole luopumassa liikekannallepanosta, löytyy uudelle rekrytointistrategialle tukea myös rintamakomentajien joukosta. Neuvostoliitolta perityssä nykyjärjestelmässä sotilaat eivät pysty hyödyntämään potentiaaliaan, sanoo upseeri Vitaly Markiv.

– Meidän pitäisi panostaa vähemmän määrään, ja enemmän laatuun ja älyyn tässä tilanteessa, joka muistuttaa Daavidin ja Goljatin taistelua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)