Verkkouutiset

Toimittaja Linda Rantanen käy teoksessaan lävitse kaikki vuoden 1969 jälkeen tapahtuneet virkatehtävää suorittaneiden poliisien kuolemaan johtaneet rikokset. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Tällaisia ovat suomalaiset poliisisurmat

Suomen itsenäisyyden aikana poliiseja on kuollut virkatehtävissä 132.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toimittaja Linda Rantanen käy teoksessaan lävitse kaikki vuoden 1969 jälkeen tapahtuneet virkatehtävää suorittaneiden poliisien kuolemaan johtaneet rikokset.

Suomen itsenäisyyden aikana poliiseja on kuollut virkatehtävissä 132. Todennäköisesti määrä on suurempi, sillä sotien aikana kaikkia kuolemantapauksia ei kirjattu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Mikäli sotavuosia ei lasketa, synkimmät vuodet olivat 1958 ja 1969. Kumpanakin vuonna menehtyi neljä poliisia virkatehtävissä.

Puolangan haulikkomies

Lokakuussa 1980 Puolangan keskustassa sijainneessa baarissa oli meneillään tavanomainen torstai-ilta. Työntekijä huomasi, miten vakioasiakkaisiin kuuluva mies vaikutti olevan kovassa humalassa ja puhisi itsekseen vihaisena. Loppuillasta henkilö riitautui toisen asiakkaan kanssa.

Mies kävi hakemassa sisarensa luota haulikon patruunoineen. Hänen ilmestymisensä ase kainalossa anniskelupaikan edustalle sai baarissa aikaan valtavan paniikin, mutta mies ei kuitenkaan pyrkinyt sisälle, vaan siirtyi odottelemaan riitakumppaniaan tien toiselle puolelle pysäköidyn kuorma-auton taakse.

Paikalle saapuneista kahdesta poliiseista kumpikaan ei vetänyt ylleen suojaliivejä, joita ei tosin muutenkaan mielellään käytetty. Liivit olivat erittäin suuria, ulottuivat lantion alapuolelle ja painoivat 20 kiloa. Niiden kanssa oli hyvin vaikea liikkua. Vasta 1990-luvulla poliisille saatiin kevyempiä suojaliivejä.

Konstaapelit lähestyivät kummaltakin puolelta kuorma-auton peräosan takana lymyilevää miestä. Sitten kuului haulikon laukaus ja ylikonstaapeli Taisto Seppänen kaatui tuskissaan maahan. Hän oli saanut vatsaansa haulisuihkun ja kuoli sairaalassa saamiinsa vammoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi ampujan kymmenen vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta. Vapauduttuaan mies syyllistyi vielä useisiin väkivaltarikoksiin sekä tappoon.

Varkauden puukotus

Maaliskuussa 1986 poliisi sai Varkaudessa kotihälytystehtävän. Noin 30-vuotias mies oli ollut laitoshoidossa mielenterveysongelmiensa takia ja päässyt perheensä luo lomalle. Hän oli kuitenkin lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksesta alkanut pahoinpidellä isäänsä. Äidin ilmoittaessa tilanteesta paikalle lähetettiin kolme poliisipartiota.

Poliisit tulivat kerrostaloasunnon ovelle. Samassa mies syöksyi heidän kimppuunsa kaksi puukkoa käsissään. Hätäpuhelussa äiti ei ymmärtänyt ilmoittaa teräaseista, vaikka tältä oli kysytty, oliko poika aseistautunut. Hyökkääjä kävi raivokkaasti poliisien päälle puukkojen kanssa.

Pahiten välikohtauksessa sai osumia nuorempi konstaapeli Matti Eronen. Iskut osuivat rintakehään, vasempaan olkavarteen ja vasempaan kyynärvarteen. Ensihoidon saapuessa paikalle todettiin yhden puukoniskun osuneen myös suoraan sydämeen ja poliisi oli menehtynyt miltei välittömästi.

Tekijä todettiin olevan täyttä ymmärrystä vaille ja hänet lähetettiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Rattijuoppo

Kesäkuussa 2007 ylihärmäläinen 20-vuotias nuorukainen osallistui Kalajoella järjestettyihin Bimmerpartyihin eli BMW:n omistajien vuotuiseen kokoontumisajoon. Paikalla oli 10 000 kävijää ja 2 000 Bemaria.

Mies oli hankkinut itselleen vuoden 1984 kirkkaankeltaisen BMW 325:n ja vaihtanut siihen tehokkaamman moottorin. Lauantai-illan edetessä mies huomasi tupakoidensa alkavan olla lopussa. Huolimatta siitä, että alkoholia oli juotu runsaasti, hän päätti itse ajaa ostoksille. Myös kaksi kaveria tuli kyytiin.

Huoltoaseman pihalla oli käynnissä niin sanottu kuminpolttonäyttö, josta myös nuori mies innostui, hänen autostaanhan ei tehoja puuttunut. Sattumalta lähes samalla hetkellä, kun mies aloitti ajoneuvonsa pyörittämisen, asemalle tuli poliisin siviilimallinen auto. Viranomaiset kiinnittivät välittömästi huomionsa vaarallisen oloisesti liikkuvaan Bemariin.

Kuljettaja ei piitannut poliisin pysähtymiskäskyistä, vaan karkasi liikenneasemalta ja ajoi valtatie 8:lle. Alkoi pakomatka kohti etelää, poliisipartiot ajoivat perässä ja tehtävään liittyi mukaan myös moottoripyöräpoliisi. Edelleen kaikki määräykset pysähtyä kaikuivat kuuroille korville. Ajaja vaaransi liikenteen tekemällä uhkarohkeita ohituksia ja välillä auton vauhti kiihtyi 200 kilometriin tunnissa.

Kokkolan poliisin kenttäjohtaja määräsi partion estämään hurjastelijan etenemisen. Kälviän kohdalla vanhempi konstaapeli Gudmund Lindström oli asettamassa piikkimattoa, kun BMW:n keula osui häneen. Poliisi lensi yli sadan metrin mittaisen matkan ja paiskautui asfaltille.

Lindströmillä ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä ja hän menehtyi tapahtumapaikalle. Autossa olijat loukkaantuivat vain lievästi ja heidät saatiin kiinni välittömästi. Kuljettajan verestä mitattiin yli kolmen promillen lukema.

Käräjäoikeus tuomitsi ajajan 3,5 vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Myöhemmin hovioikeus kovensi tuomion viiteen vuoteen.

Linda Rantanen: Suomalaiset poliisisurmat. 186 sivua. Like Kustannus/Kustannusosakeyhtiö Otava.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)