Verkkouutiset

Asukas saattohoitoa järjestävässä Terhokodissa Helsingissä. LEHTIKUVA / SAMI HALINEN

”Taas uusi päivystyksiä ruuhkauttava säädös” – hallitukselta kysytään lääkäreiden hätähuudosta

Akuuttilääkevaraston valikoimaa on rajoitettu elokuun alusta lähtien.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) vetoaa hallitukseen, jotta se kuulisi vanhustenhoitoon, geriatriaan ja palliatiiviseen hoitoon erikoistuneiden lääkäreiden hätähuudon hoivakodissa ja saattohoidossa olevien ihmisten hyvän hoidon puolesta.

Lääkärit varoittavat hoivakotien akuuttilääkevarastoja rajoittavien uusien säädösten ja ohjeiden heikentävän hoidettavien ihmisten elämän ja hoidon laatua sekä ruuhkauttavan entisestään päivystyksiä.

– Lääkärit haluaisivat jatkaa näiden hauraiden potilaidemme hyvää, potilaslähtöistä hoitoa. Pelko on, että ellei tätä asetusta ja Valviran ohjetta akuuttilääkevaraston osalta tarkastella uudelleen, joudutaan potilaita lähettämään nykyistä enemmän päivystykseen, vaikka päivystyskäynnistä ei ole odotettavissa heille merkittävää hyötyä.

Sarkomaan mukaan kyse on ”taas uudesta päivystyksiä ruuhauttavasta ja iäkkäiden hoitoa heikentävästä säädöksestä”.

– Tämä johtaa katastrofin partaalla olevien päivystysten tarpeettomaan kuormitukseen, kustannusten kasvuun, hoidon aloituksen viivästymiseen ja hoidon sekä elämän laadun heikkenemiseen. Lisäksi hoito ei toteudu valtakunnallisesti katsoen tasavertaisesti apteekki- tai päivystysmatkojen ollessa pitkiä, Sari Sarkomaa toteaa tiedotteessa.

Hän pitää perusteltuna, että STM ja Valvira kuulisivat käytännön työtä tekeviä lääkäreitä ja arvioisivat säädöstä ja ohjeita viipymättä uudestaan.

Oppositiosta on arvosteltu hallitusta myös muun muassa hoitajamitoituksen ja yksityisen hoidon Kela-korvausten leikkaamisen seurauksista.

”Ajoissa aloitettu hoito tärkeää”

Kansanedustaja Sari Sarkomaa on jättänyt lääkäreiden jättämän kannanoton pohjalta kirjallisen kysymyksen rajatun akuuttilääkevaraston sisällön rajoittamisesta sekä yhdenvertaisen lääkehoidon turvaamisesta hoivakodeissa ja saattohoidossa.

Valtioneuvoston asetuksessa 192/2022 lääkelain muuttamisesta ja Valviran ohjeessa lain ja asetuksen soveltamisessa akuuttilääkevaraston valikoimaa on rajoitettu elokuun alusta lähtien antibioottien osalta vain silmätippoihin.

Ylivoimaisesti suurin osa ikääntyneiden hoivakotiasukkaiden akuuttisairauksista on infektioita, joista valtaosa pystytään hoitamaan ilman päivystyspisteessä tehtäviä tutkimuksia.

– Akuuttilääkevaraston turvin on nyt pystytty takaamaan asukkaan hyvä ja nopea hoito niin Utsjoella kuin Helsingissäkin riippumatta apteekin aukioloajoista tai siitä, pystyykö henkilökunta tai omainen noutamaan määrätyn kuurin apteekista mahdollisesti pitkänkin matkan takaa.

Kansanedustajan mukaan nopeasti aloitettu hoito on usein ollut riittävän tehokas estämään tulehduksen eskaloitumista sairaalahoitoiseksi ja se on vähentänyt päivystyskäyntejä.

– Tosiasiallisesti myös hoivakotien henkilöstöpula on usein esteenä antibiootin saamiseksi yksikköön saman päivän aikana, vaikka apteekki ei edes olisi kaukana, Sarkomaa toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS