Verkkouutiset

Puolan asevoimien komentaja Rajmund Andrzejczak vieraili ruotsalaisen kollegansa kanssa Aurora-harjoituksessa toukokuussa. AFP / LEHTIKUVA / JOHAN NILSSON

Puola rakentaa nyt Euroopan uutta suurarmeijaa

Historia on asiantuntijoiden mukaan muokannut puolalaista turvallisuuspolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puola varustautuu nyt vauhdilla ja rahaa säästelemättä, kertoo Svenska Dagbladet. Venäjän rajanaapuri on viime aikoina tilannut niin 1000 eteläkorealaista K2-panssarivaunua, ranskalaisia satelliitteja kuin turkkilaisia Bayraktar-lennokkeja. Lähivuosina Puolaan toimitetaan myös ensimmäiset yhteensä 32 uudesta F-35-hävittäjästä.

Puola käyttää puolustusmenoistaan noin 40 prosenttia asejärjestelmiin ja muihin hankintoihin. Yhteensä maa käyttää puolustukseen nyt neljä prosenttia BKT:sta, eli enemmän kuin yksikään toinen Nato-maa. Asevoimien vahvuus on kasvanut seitsemässä vuodessa 95 000 sotilaasta 164 000 sotilaaseen, reserviläiset poislaskettuna. Maan puolustusministeri Mariusz Blaszczaki onkin julistanut Puolan maavoimien olevan kahden vuoden sisällä Euroopan vahvin.

Myös Svd:n haastattelema everstiluutnantti Tomasz Dadura on tyytyväinen Puolan tuoreisiin asehankintoihin. Dadura valvoo uusien korealaisten panssarivaunujen käyttöönottoa.

– Venäläisillä ei ole mahdollisuutta, hän sanoo, lisäten kuitenkin tämän ”riippuvan tilanteesta ja miesmäärästä”.

Puolan kansainvälinen asema on vahvistunut Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan myötä. Puola oli jo vuosikausia varoittanut länttä Vladimir Putinin Venäjän uhasta, ja sodan sytyttyä Puola on ollut Ukrainan suurimpia tukijoita. Ukraina-apu ja asehankinnat tulevat asiantuntijoiden mukaan jatkumaan riippumatta siitä, kuka maata hallitsee syksyn parlamenttivaalien jälkeen.

– Se, mistä me olemme varoittaneet vuosien ajan ja jota monet pitivät epärealistisena, tapahtuu nyt. Tälläkin hetkellä! Eikä mikään viittaa siihen, etteikö näin voisi tulevaisuudessa käydä Puolalle tai Baltian maille, Dadura kommentoi Ukrainan sotaa.

– Tästä syystä meidän on varauduttava pahimpaan, hän sanoo.

Svd:n mukaan puolalaiset päättäjät esiintyvät nyt itsevarmasti turvallisuuspolitiikan saralla. Maan varoitukset Venäjästä osoittautuivat todellisiksi, ja Puolalla on jo maantieteellisen sijaintinsa takia keskeinen rooli Ukrainan tukemisessa. Miljoonat ukrainalaiset ovat paenneet sotaa rajan yli Puolaan, ja merkittävä osa Ukrainan vastaanottamasta aseavusta toimitetaan juuri Puolan kautta. Siteet Yhdysvaltoihin ovat vahvistuneet.

Puolalaisten turvallisuuspoliittinen ajattelu on pitkälti historian muokkaama, arvioi Ruotsin sotilasasiamies Ulf Jonsson. Maata ei tulla koskaan enää miehittämään tai jakamaan, kuuluu päättäjien vahva tahto.

– Puolassa historia on aina läsnä. Silloin kun Ruotsissa rakennettiin kansankotia Puolassa vallitsi sota ja kärsimys, Jonsson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)