Verkkouutiset

Synkistely jatkuu Euroopan pörsseissä

Sijoittajien mielialoja eivät ainakaan ole parantaneet EU-johtajien erimielisyydet kriisitoimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myönteiset mielialat Yhdysvaltojen ja Aasian pörsseissä ovat vaihtuneet synkistelyyn Euroopassa.

Yhdysvalloissa kurssit nousivat torstaina kohisten noin kuuden prosentin vauhdilla. Kurssinousu tarttui perjantaina Aasiaankin, missä Tokion Nikkei 225 kasvoi lähes neljä prosenttia ja Hongkongin Hang Seng puolisen prosenttia.

Euroopassa kuitenkin perjantai on alkanut toisenlaisissa tunnelmissa. Frankfurtissa ja Pariisissa oli aamupäivällä laskua parisen prosenttia ja Lontoossa lähes neljä. Helsinki ja Tukholma olivat parin prosentin laskussa.

Yhdysvalloissa kurssirallia selittää maan jättimäisen elvytyspaketin liikahtaminen eteenpäin kongressissa. Paketti on hyväksytty senaatissa, ja tänään perjantaina sitä käsitellään edustajainhuoneessa. Edes tiedot työttömyyden nopeasta kasvusta Yhdysvalloissa eivät järkyttäneet sijoittajia.

Talouslehti Financial Timesin haastattelemat analyytikot ovat kuitenkin varoitelleet, että riemu markkinoilla voi olla lyhytaikainen, sillä koronpandemia etenee edelleen. Euroopassa mielialat ovatkin jo perjantaina notkahtaneet ja futuurikauppa ennustaa Yhdysvaltoihin yli prosentin laskua, kun kaupankäynti alkaa myöhemmin perjantaina.

Euroopassa perjantain pörssisynkistelyyn on voinut vaikuttaa se, että EU-johtajat eivät torstaina päässeet sopuun uusista merkittävistä toimista koronakriisin ratkaisemiseksi.

Nordean aamukatsauksessa todetaan, että etenkään paljon puhutut jäsenmaiden yhteiset koronavelkakirjat eivät edenneet, kun useat maat kuten Saksa, Hollanti ja Suomi vastustavat ideaa.

Koronavelkakirjat eivät Nordean mukaan siis näytä olevan vielä kulman takana, mutta pankki arvelee, että koronakriisin paheneminen ja taloudellisten kustannusten nousu voi saada päättäjät vielä toisiin ajatuksiin.

G20-maat puolestaan ilmoittivat torstaina käyttävänsä viiden biljoonan dollarin edestä finanssispoliittisia elvytyskeinoja koronaviruksen takia, mutta tarkkaa yhteistä suunnitelmaa ei kerrottu. Nordean mielestä siihen olisikin vaadittu paljon enemmän aikaa ja yhteistyötä, etenkin kun monien maiden kädet ovat nyt sidottuna omien tilanteiden hoitamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)