Verkkouutiset

Autoja matkalla Venäjältä Suomeen Valaimaan rajanylityspaikalla 28. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / SASU MAKINEN

Supo avasi kantaansa venäläisten viisumeihin – ”tietoisuus tästä toimintamallista kasvanut”

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää hallituksen kaavailuja perusteltuina.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo, ettei Supon kanta ole pääpiirteiltään muuttunut liittyen venäläisten turistiviisumeihin. Suojelupoliisi ei edelleenkään pidä jokaista venäläistä turvallisuusuhkana, muttei myöskään vastusta hallituksen kaavailemaa linjausta viisumien merkittävästä rajoittamisesta.

Pelttari sanoo pitävänsä hallituksen kaavailemaa ratkaisua rajoittaa viisumeita Schengen-säännöstön nojalla Suomen kansainvälisiin suhteisiin perustuen kuitenkin ”hyvin perusteltuna”.

Hallituksen on tarkoitus tehdä tänään periaatepäätös venäläisten turistiviisumeihin liittyen.

– Meidän roolimme on ollut arvioida tilannetta kansallisen turvallisuuden kannalta. Suojelupoliisi ei missään nimessä vastusta emmekä ole missään vaiheessa vastustaneet turistiviisumien käytön lopettamista. Olemme jo aiemmin arvioineet, että kaikki venäläisten matkustus turistiviisumeilla ei uhkaa kansallista turvallisuutta – toisin sanoen emme pidä jokaista venäläistä matkustajaa kansallisen turvallisuuden uhkana. Ja tämä Supon kanta ei ole pääpiirteiltään muuttunut valmistelun aikana, Pelttari sanoi Suojelupoliisin turvallisuuskatsauksessa tänään Helsingissä.

Pelttari nosti samassa yhteydessä esiin kuitenkin myös venäläisten tiedustelutoimijoiden mahdollisuudet hyödyntää viisumeita.

– Venäläisten turistiviisumeihin liittyy tietysti myös turvallisuusnäkökulmia, kuten usein on viitattu, venäläisten tiedustelutoimijoiden turistiviisumien käyttö. Tietoisuus tästä toimintamallista on kasvanut olennaisesti, erityisesti vuonna 2018 Salisburyn myrkytysten jälkeen, Pelttari totesi.

Pelttarin mukaan turistiviisumien käytön lopettaminen ”ei täysin estä Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen ei-toivottua toimintaa Euroopassa, mutta todennäköisesti vaikeuttaa sitä.”

Suojelupoliisin arvion mukaan Venäjällä julistettu osittainen liikekannallepano ”ei muuta merkittävästi Suomeen kohdistuvia kansallisen turvallisuuden uhkia”, Pelttari korosti kuitenkin tilaisuudessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS