Verkkouutiset

Ukrainan Nikolaevin kaupungista olevat Vika ja Ana leikkivät lasten leikkihuoneessa vastaanottokeskuksessa Espoossa 25. maaliskuuta. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Suomi voi ottaa ukrainalaisia myös siirtoina muista maista

Yli kuusi miljoonaa ukrainalaista on paennut sotaa ulkomaille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomi kantaa EU:n osana vastuunsa Ukrainan tilanteen muuttoliikevaikutuksista ja erityisesti sotaa pakenevien suojelemisesta, tiedottaa sisäministeriö.

Ministeriön mukaan osana EU:n yhteisiä toimia Suomella on valmius ottaa vastaan tilapäisen suojelun piiriin kuuluvia henkilöitä myös siirtoina muista maista. Valtioneuvosto ilmaisi kantansa siirtoihin kirjelmässä, jonka se antoi eduskunnalle torstaina.

Ukrainan Suomen-suurlähetystö on pyytänyt Suomea vastaanottamaan Ukrainasta siirrettäviä lapsia ja vammaisia henkilöitä. Suomi on vastannut Ukrainan pyyntöön, että Suomella on ensi vaiheessa valmius ottaa vastaan 20 liikuntavammaista ja heidän läheiset perheenjäsenensä sekä 30 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä.

Keskusteluja ja käytännön järjestelyjä henkilöiden siirtämiseksi jatketaan sisäministeriön, Ukrainan suurlähetystön ja Maahanmuuttoviraston kesken.

Sisäministeriön mukaan Suomi on käynyt kahdenvälisiä keskusteluita siirtojen tarpeesta myös Viron kanssa. Tällä hetkellä ensisijaista on helpottaa ihmisten liikkumista itsenäisesti, mutta myös siirrot voivat tulla tarpeellisiksi myöhemmin, sanoo ministeriö tiedotteessaan.

Moni Ukrainasta paennut haluaa pysytellä lähellä kotimaataan

Tilapäisen suojelun direktiivi edellyttää, että EU:n jäsenvaltiot tekevät tarvittaessa koko suojelun voimassaolon ajan yhteistyötä suojelua saavien henkilöiden siirtämiseksi jäsenvaltiosta toiseen. Siirtoja voidaan kuitenkin tehdä vain henkilöiden itsensä suostumuksella. Toistaiseksi monet Ukrainasta paenneet ovat halunneet pysytellä lähellä Ukrainan rajaa.

Erityisen paineen alla on ollut Moldova, jonka vastaanottokyky on jo ylitetty ja joka on pyytänyt kahdenvälistä tukea EU:n jäsenvaltioilta. Toistaiseksi kuitenkin vain noin 1 300 henkilöä on siirretty Moldovasta toisaalle, vaikka 16 Euroopan maata on sitoutunut kaikkiaan noin 20 000 henkilön siirtämiseen.

Suomi on ilmaissut periaatteellisen valmiutensa siirtoihin myös Moldovasta, mutta toistaiseksi konkreettisiin järjestelyihin ei ole ryhdytty siirtojen toimeenpanon ollessa Moldovassa hidasta.

Siirroilla on siis toistaiseksi ollut vain vähän vaikutusta niiden maiden tilanteeseen, jotka ovat vastaanottaneet suuria määriä Ukrainasta paenneita henkilöitä.

Sisäministeriö toteaa, että siirtojen merkitys voi kuitenkin kriisin pitkittyessä kasvaa, kun henkilöiden mahdollisuudet liikkua omatoimisesti vähenevät ja toisaalta vastaanottokapasiteetit tietyissä maissa ylittyvät. Merkitys voi jo nyt olla huomattava tietyille haavoittuville ryhmille, kuten vammaisille tai alaikäisille, joilla on rajalliset mahdollisuudet itsenäiseen liikkumiseen.

Lisäksi koordinoidut siirrot auttavat viranomaisia ennakoimaan vastaanottopalveluiden tarvetta ja ohjaamaan tulijat välittömästi tilapäisen suojelun piiriin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)