Verkkouutiset

Naton 75-vuotishuippukokous käynnistyi tiistaina Washingtonissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SAUL LOEB

Suomi sai poikkeuksellista huomiota Naton huippukokouksessa

Naton 75-vuotishuippukokous käynnistyi tiistaina Washingtonissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton 75-vuotishuippukokous käynnistyi tiistaina Yhdysvaltain Washingtonissa.

– Suomen tärkeimmät tavoitteet Washingtonin huippukokouksessa ovat vahvistaa Naton pelotetta ja puolustusta sekä varmistaa, että tuki Ukrainalle jatkuu, tasavallan presidentti Alexander Stubb kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiistai-iltana suomalaismedialle pitämässään tiedotustilaisuudessa presidentti Stubb sanoi käyneensä keskustelun Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Stubbin mukaan Biden oli hyvin iloinen siitä, että Suomesta tuli niin nopeasti Naton jäsen.

– Hän oli hyvin tietoinen Suomen asemasta ja puhui siitä, että Naton raja on tuplaantunut Venäjän kanssa, Suomen puolustus on aina ollut vahva ja te kyllä teette osanne. Tietysti lämmittää mieltä Suomen tasavallan presidenttinä, Stubb kertoi Ilta-Sanomien mukaan.

– Itse vakuutin sitä, että Suomi on Natossa enemmän turvallisuuden tuottaja kuin sen käyttäjä. Ja hän oli tästä hyvin samaa mieltä. Kaikin puolin mukava keskustelu. Jos käy vähän onni sen suhteen, että kenen viereen plaseerataan. Tämä taisi johtua lähinnä siitä, että olemme uusi jäsenmaa.

Presidentti Stubb oli iltajuhlassa plaseerattu istumaan Bidenin viereen.

Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava vahva tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen allekirjoitti tiistaina Naton huippukokouksen yhteydessä Pohjoismaiden ilmatilan käyttöä koskevan julkilausuman. Samassa yhteydessä ministeri allekirjoitti lisäksi Naton satelliittikuvaustiedustelun yhteisymmärryspöytäkirjan sekä monikansallisen pilviteknologian käytön yhteistyön aiesopimuksen. Sopimukset eivät ole oikeudellisesti sitovia.

– Turvallisuus ja yhteentoimivuus kaikissa olosuhteissa sekä kaikissa toimintaympäristöissä ovat Natolle ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi vahva pohjoinen alue vahvistaa Naton pelote- ja puolustuskykyä sekä sotilaallista yhteistyötä, puolustusministeri Häkkänen totesi tiedotteessa.

Tiistai huipentui presidentti Bidenin puheeseen ja Naton 75-vuotisjuhlallisuuksiin.

Suomi oli esillä Bidenin puheessa, sillä presidentti mainitsi puheessaan erikseen Suomen.

Biden muistutti, että Suomi ja Ruotsi olivat vuosien ajan Nato-maiden läheisiä kumppaneita, kunnes maat päättivät liittyä virallisesti Natoon.

Bidenin mukaan tämä ei ollut vain Ruotsin ja Suomen johtajien päätös, vaan molempien maiden kansalaiset halusivat hyvin selkeästi Nato-jäsenyyttä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)