Verkkouutiset

Puolustusministeriö Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suomi liittyy tekoälyn vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan julistukseen

Julistus julkaistiin maanantaina New Yorkissa.

Suomi on liittynyt tekoälyn ja autonomian vastuullista sotilaallista käyttöä koskevaan poliittiseen julistukseen.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) hyväksyi esityksen Suomen liittymisestä poliittiseen julistukseen 25. lokakuuta 2023. Yhdysvaltojen johdolla valmisteltu julistus julkaistiin 13. marraskuuta 2023 New Yorkissa.

– Tekoälyn nopea kehittyminen sotilasteknologiassa on kiirehtinyt sääntelyn aikaansaamista. Suomi on tukenut tätä kehitystä pitkäjänteisesti. Tekoäly ja sen mahdollistama koneautonomia ovat tulleet yhä tärkeämmiksi paitsi varsinaisissa asejärjestelmissä, myös esimerkiksi tilannekuvan tuottamisessa, suunnittelussa ja logistiikassa. Tekoälyn ja autonomisten asejärjestelmien sääntelyn avulla kehitämme omaa puolustuskykyämme yhdessä liittolaistemme kanssa, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo puolustusministeriön tiedotteessa.

Häkkäsen mukaan asiassa on eettisten kysymysten lisäksi myös puolustusteollisia ja kauppapoliittisia mahdollisuuksia, sillä tekoälyn ja koneautonomian osaamispohja on Suomessa vahva.

– Poliittinen julistus luo pohjaa sääntelyn edistämiseksi yhteistyössä Yhdysvaltojen ja muiden julistukseen liittyneiden tekoälykyvykkäiden valtioiden kanssa. Osallistuvat valtiot sitoutuvat kymmeneen periaatteeseen, joilla edistetään vastuullisuutta ja turvallisuutta tekoälyn ja autonomisten toimintojen sotilaallisessa kehittämisessä ja käytössä. Ne korostavat kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteiden noudattamista, Häkkänen sanoo.

Tekoälyn ja autonomian sotilaallisessa käytössä olennaista on sen hyödyntäminen moraalisesti, eettisesti ja juridisesti oikein. Se edellyttää, että järjestelmä on lähtökohtaisesti suunniteltu ja testattu oikein suhteessa tehtäväänsä, jonka lisäksi käyttö vastuutetaan ja rajoitetaan selkeän komentoketjun mukaisesti.

Julistuksen tarkoituksena on varmistaa vastuullinen kehittäminen ja käyttö järjestelmän koko elinkaaren eri vaiheissa, muun muassa kouluttamisella, testauksella, riskien arvioinnilla ja hallinnalla, varotoimilla, laillisuusarvioinneilla sekä valvonnalla.

Kyseessä on poliittinen sitoumus, joka ei luo julistukseen liittyneille uusia oikeudellisia velvoitteita. Suomi osallistuu kansainvälisiin keskusteluihin julistuksen periaatteiden jatkokehittämiseksi ja konkretisoimiseksi. Julistus on avoin valtioiden liittymiselle ja jatkossa tavoitteena on mahdollisimman laaja kansainvälinen sitoutuminen julistuksessa esitettyihin periaatteisiin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)