Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerov tapasivat torstaina. Ministerit allekirjoittivat tapaamisen yhteydessä maiden puolustushallintojen välisen puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.
Sen tavoitteena on syventää puolustusyhteistyötä. Tiivistyvän yhteistyön aloja ovat muun muassa puolustusmateriaalikysymykset, tiedonvaihto, tutkimus- ja innovaatiotoiminta ja ammustuotanto sekä puolustusteolliset hankkeet Suomessa ja Ukrainassa.
– Suomi on yli kolme vuotta tukenut Ukrainaa sen puolustustaistelussa, ja olemme suhteessa talouden kokoon yksi suurimmista tukijamaista. Seisomme Ukrainan kanssa samalla Euroopan laidalla ja jaamme saman näkemyksen Venäjän uhasta historiallisten kokemustemmekin valossa, sanoo Häkkänen.
– Suomi on myös sitoutunut jatkamaan Ukrainan tukemista. Maidemme suhteessa ei kuitenkaan ole kyse mistään yksisuuntaisesta tiestä, vaan molempia osapuolia hyödyttävästä kumppanuudesta. Tämä yhteisymmärryspöytäkirja on osoitus siitä, että tahdomme edelleen laajentaa ja syventää tätä yhteistyötä kummankin maan parhaaksi, puolustusministeri jatkaa tiedotteessa.
Häkkänen toteaa, että kolme vuotta sotaa Venäjää vastaan on tehnyt Ukrainan asevoimista yhden Euroopan vahvimmista.
– Samalla maa on kerryttänyt mittavaa kokemusta puolustautumisesta Venäjää vastaan. On näin ollen selvää, että oman puolustuksemme kehittämisessä meidän kannattaa kuunnella tarkalla korvalla Ukrainan oppeja ja hyödyntää heidän kokemuksiaan, Häkkänen perustelee.
Suomelta jälleen iso materiaaliapupaketti
Suomi ilmoitti ministerien tapaamisessa Ukrainalle seuraavasta eli 28:nnesta aseapupaketista. Se on arvoltaan noin 200 miljoonaa euroa. Paketti on valtioneuvoston ja tasavallan presidentin hyväksyttävänä.
Tammikuussa Suomi päätti 27. paketista, jonka korvausarvo oli lähes 200 miljoonaa euroa. Helmikuun lopulla Suomi julkaisi 660 miljoonan euron suuruisen teollisuusohjelman, jonka puitteissa tilataan suomalaiselta puolustusteollisuudelta Ukrainan tueksi uutta puolustusmateriaalia.
Viimeisimpien päätösten toteutuksen myötä Suomen antaman materiaaliavun kokonaisarvo nousee 3,3 miljardiin euroon.
Kuten aiemmin, myöskään tällä kertaa apupaketin sisällöstä ei kerrota yksityiskohtaisemmin.
– Sen voi kuitenkin todeta, että mukana on tällä kertaa muun muassa tykistön ampumatarvikkeita, joille on juuri nyt suuri tarve. On valtavan hienoa, että Ukrainan auttamiselle on maassamme laaja poliittinen tuki ja kansallinen yksituumaisuus. Arvokasta on myös se, että olemme onnistuneet teollisuustukiohjelman kautta yhdistämään Ukrainan tukemisen kotimaisen huoltovarmuuden vahvistamiseen, Häkkänen sanoo.